A látássérültek kutyapiszok összeszedésének kérdése vakvezető-és házikedvencként tartott kutya esetén

Fekete labrador kölyök kézhez tartja a fejét

A magyar jogalkotók a vakvezető kutyát a látássérültek egyenlő esélyű hozzáférését biztosító lehetőségként ismerik el, jogszabályok alkotásával a segítő kutyák közé minősítették, ami azt jelenti, hogy a vakvezető kutya minőségében többletjogokkal rendelkezik, mint egy átlagos házikedvenc. Ez azt jelenti, hogy sok olyan helyre bevihető, ahová más kutya nem, a vonaton ingyenesen utazik a gazdájával a megfelelő igazolvány bemutatása mellett. Ebben a cikkben azonban a kutyapiszok összeszedésével kapcsolatos kötelezettségeket nézzük át.

Büntethető?

Fontos tudni, hogy vakvezető kutyát közterületen csak pórázon szabad sétáltatni. Csak kijelölt kutyafuttatókon engedhető szabadon. A vakvezető kutya gazdája nem büntethető azért, ha közterületen vagy közhasználatú magánterületen nem tudja a kutyája nagydolgát összeszedni. Azonban a látássérülteket megkérdezve a témáról az a válasz rajzolódik ki, hogy ha látó társuk is velük tart a kutyasétáltatáshoz, akkor a látássérültek segítséget kérnek az összeszedésben, így ők is hozzájárulnak a közterület tisztaságához.

Jogi háttér

A kutyapiszok összeszedésének kérdését a szabálysértési törvény rendezi (2012. évi II. törvény), amely a 196. § (2a) pontban megfogalmazottak alapján köztisztasági szabálysértés miatt nem vonható felelősségre az a fogyatékos személy, aki a vakvezető kutyája (vagy a mozgássérült segítő kutyája) után nem szedi fel az ürüléket.

Mi a helyzet akkor, ha házikedvenc kutyáját szeretné sétáltatni a látássérült személy?

Ebben az esetben javasoljuk a pórázon való sétáltatást, mert így egy behatárolt területen végzi el a kutya a dolgát, amelyre mi is ráhatással vagyunk azzal, hogy a pórázt milyen hosszúra hagyjuk. Erre a célra megfelelő lehet egy ún. flexi póráz, amely több méterre is kiengedhető. Amikor a kutya a dolgát végezné, érezhetjük abból, hogy görbíti a hátát, így a kutya gerincén végighúzva a kezünket a háta mögött össze tudjuk szedni az ürüléket anélkül, hogy belenyúlnánk vagy belelépnénk. A MVGYOSZ által üzemeltetett Távszem szolgáltatást felhívva a meghatározott területről az operátor a kamerán keresztül segíteni tud az ürülék összeszedésében azáltal, hogy irányítja a kezünket. Ezt egyébként vakvezető kutyánk esetén is alkalmazhatjuk, ha tisztán szeretnénk tartani a környezetünket.
Ám ha ez valamiért nem megoldható, vagy ha a kutyánkat szabadon engedtük a futtatón, akkor nehézkessé válik egy vak személy számára, hogy összeszedje a házikedvence ürülékét.

Sajnos a jogszabály adta mentesség csak a vakvezető kutyára terjed ki

Házikedvenc esetében azt tehetjük, hogy mindig tartunk magunknál kutyaürülék tároló zacskót, és a futtatón lévő többi gazda felé mutatjuk, hogy szándékunkban áll összeszedni, ám látásunk hiánya okán nem tudjuk ezt megtenni. Ebben kérhetünk segítséget más kutyás gazdáktól.

Babinszki Vera

Forrás: Vakvezetokutya.hu, barathegyisegitokutya.hu