A siketvak művész, aki elkészítette a jelnyelvet használók zászlaját

A francia Arnaud Balard, aki maga is siketvak, nagy dologra vállalkozott: egyedi zászlót készített, a világ összes jelnyelv használója számára.

a jelnyelvet használóknak tervezett zászló

A cikkből, melyet az Európai Siketvak Unio (EDbU) posztolt közösségi oldalán 2022 januárjának végén, megtudhatjuk: a Siketek Francia Nemzeti Szövetsége 2014 májusában jóváhagyta, amit Arnaud-nak 2 évébe telt végleges formájában elképzelnie. Arra vágyik, hogy alkotása jól beazonosítható legyen a jelnyelvhasználók körében, tűnjön fel az a világ bármely pontján.

“Művészi munkásságom elsősorban a zászlóhoz kapcsolódik. Mivel nemzetközi szinten láthatóvá vált, hiszem, hogy nagy hatást gyakorolt a siket közösségre.” – nyilatkozta

Saját elmondása szerint rengeteget gondolkodott azon, hogy milyen dizájnnal lássa el művét. Ötletek sokféleségét tesztelte. Több olyan jelet határozott meg, melyek bizonyos értelemben negatív tartalommal bírnak.
Valami különlegeset szeretett volna készíteni. Elvetette az olyan, gyakran használt formákat is, mint amilyen a hallókészülék, mert arra törekedett, hogy a minta elvonatkoztasson a hallássérülés tényétől. Ehelyett inkább a jelnyelvre helyezte a hangsúlyt. Végül arra jutott: az lesz a leglátványosabb, ha egy kéz formája fedi le a teljes felületet.

“A közösségünk különböző hátterű emberekből áll, ezért nem osztható fel fajok vagy bármi más szerint. Egységes csoportnak tartjuk magunkat identitásunktól függetlenül. Nem nyomjuk el és nem diszkrimináljuk egymást, a klikkesedés sehová sem vezet. Ahogy nő a közösségünk mérete és az önbizalmunk, akik azt hitték, hogy felettünk állnak, elkezdenek tisztelni minket. Egységesítenünk kell gondolkodásmódunkat és pozitívnak kell maradnunk, hogy mindenki együtt dolgozhasson.”

A jelképen, melyet megálmodott, három szín dominál: sötétkék, sárga és világoskék. A fehér színt nem szereti, úgy véli: nem jó ránézni. Számára ez a fogyatékosságot jelképezi. A világoskék ellenben a jelnyelv szimbóluma. A sárga szín fényt, reményt és megvilágosodást hoz. Olyan, mint a Nap: megnyitja elménket az új dolgok előtt. A sötétkékben pedig a siketek megerősödése előtti tisztelgést, valamint az egységes emberiséget látja. Alkotásaiban mindig ott bujkál a politika. A művészete a diszkrimináció, az elnyomás elleni küzdelemről szól.

Arnaud időközben elveszítette a látását, így ma már másként éli meg kreativitását

A költészeten keresztül. A siketvakság nem jelenti azt, hogy magányban éli mindennapjait.
“Nem, soha nem hagyom el a közösségemet!” – jelenti ki határozottan. A taktilis jelnyelv segítségével megfelelő módon képes kommunikálni az őt körülvevő emberekkel. Több közösségnek is aktív tagja, mindegyikben a jelnyelv használata a kulcs ahhoz, hogy megnyithassa elméjét számtalan új információ előtt, akár nemzetközi szinten is.

A zászló alapszíne mélykék, amelyre hosszában képzeljünk el egy világoskék kézfejet kinyújtott ujjakkal, amelyek beborítják a zászló minden szegletét. Az öt ujjat citromsárga kontúr választja el a sötétkék alaptól.

Forrás: Az EDbU Facebook-oldala/Seektheworld.com
(Angol nyelvről fordította: Taskovics Adél)