Az Európai Fogyatékossági Kártya és az utasjogok – mit jelent pontosan?

Az EDF és tagjai sokéves kampánya után az Európai Fogyatékossági Kártya egy lépéssel közelebb kerül a megvalósuláshoz. Az Európai Bizottság ugyanis szeptemberben közzéteszi használatának kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatát.
A fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló 2021-2030-as stratégiában foglaltak szerint ez a 2023-as év egyik legfontosabb kezdeményezése volt. Rendkívül hasznos lesz a fogyatékossággal élő emberek számára a külföldi utazások és a közlekedés során.

Kiknek lehet különösen hasznos ez a kártya?

Fontos megjegyezni, hogy a repülőtereken, vasútállomásokon, buszpályaudvarokon vagy kikötői terminálokon a segítségnyújtás igénybevételéhez nem kötelező a fogyatékosságot igazoló dokumentum bemutatása. A kártya azonban különösen hasznos lehet a láthatatlan fogyatékossággal élő személyek számára.:

  • Segíthet elkerülni a segítségnyújtáshoz való jogukkal kapcsolatos vitákat.
  • Általa az érintettek könnyebben juthatnak kedvezményes jegyekhez, például vonatokra.
  • Mivel könnyen felismerhetővé teszi tulajdonosának fogyatékosságát, a személyzetet is segítheti a nyelvi akadályok leküzdésében. Ez zökkenőmentesebb és hatékonyabb segítségnyújtási folyamatot biztosít.
  • Egyszerűbbé teszi továbbá a kedvezményes ülőhelyekhez való hozzáférést. Egyes tagállamokban a fogyatékossággal élő személyek első osztályon utazhatnak a vonatokon.
  • A közlekedés során a fogyatékossággal kapcsolatos egyéb előnyöket is biztosít.

Nem jelent majd megoldást az összes nehézségünkre, például: az infrastruktúra vagy a járművek hozzáférhetőségével kapcsolatos kérdésekre sem. Nem szünteti meg azt a problémát, hogy fogyatékossága miatt nem engednek valakit felszállni a repülőgépre.

Ennek ellenére fontos első lépést jelent a tudatosság uniós szintű növelése felé.

Forrás: https://www.edf-feph.org/

angol nyelvről fordította, a cikket összegezte: Taskovics Adél