Egyesületünkről

Siketvakok Országos Egyesülete

Számlaszámunk:
K&H Bank Zrt
10409015-90117325

ADÓSZÁMUNK: 18061031-1-42

székhely: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39. (Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézménye, Kollégiuma és Gyermekotthona)

Telephely: 1089 Budapest, Korányi Sándor u. 30.

Telefonszám: +361/209-58-29

E-mail: info@siketvakrehab.hu

Siketvakoknak azokat a személyeket nevezzük, akiknek látás- és hallássérülése olyan súlyos mértékű, hogy nem teszi lehetővé a látás-, illetve a hallássérülteknél használt módszerek segítségével kialakított kommunikáció alkalmazását. A siketvak kifejezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki teljesen siket és teljesen vak, hanem ide soroljuk azokat a halmozottan    sérült személyeket is, akiknek ugyan van látás- vagy hallásmaradványuk, de oktatásuk és fejlesztésük, életvitelük megsegítése csak a két sérülés együttes jelenlétének figyelembevételével képzelhető el.

Hazánkban a 2011-es népszámlálási adatok tükrében, mintegy 3260 személy vallotta magát siketvaknak és 12 685 azoknak a száma akik egyidejűleg élnek valamilyen fokú látás és hallássérüléssel. A Siketvakok Országos Egyesülete a siketvak gyermekek, felnőttek és családjuk megsegítése érdekében alakult meg 1994-ben.

Az egyesület tevékenységének célja:

  • a siketvak gyermekek, felnőttek és családjuk megsegítése, érdekvédelmük,
  • a siketvak személyek sajátos állapotából eredő problémák megoldásában való részvétel, a társadalomba való beilleszkedésük elősegítése
  • a siketvaksággal, mint önálló fogyatékossággal kapcsolatban a társadalom szemléletformálása,
  • közreműködés a siketvak állapot megelőzésében.
  • az egyesület a siketvak személyekkel foglalkozó szakemberek érdekképviseletét is felvállalja.

A Siketvakok Országos Egyesülete – hazánkban egyedülálló szervezetként foglalkozik siketvak személyek rehabilitációjával, kommunikációs akadálymentesítésével és érdekvédelmével.

Az egyesület szervezeti működését három egység keretében végzi:

működtetése a siketvak személyek számára kialakított speciális kommunikáció átadásának érdekében.

Az egyesület vezetősége:

Gangl Tamás, elnök
Királyhidi Dorottya, főtitkár
dr. Babinszki Vera
Gődér Dalma
Molnár Éva
Nagy Marcell
Simon Juhász Gabriella

A felügyelő bizottság tagjai:

Dévényi Barbara
Scsúr Anikó
Péter Zsigmond

Az egyesület munkaszervezetének élén Kedves Éda ügyvezető látja el a mindennapi munka hatékony irányítását, valamint gyakorolja az ellenőrzés utasítás jogkörét, ezen felül osztott munkáltatói jogokat lát el Királyhidi Dorottya főtitkárral.

2010. október 20-án szervezetünk a Felnőttképzési Akkreditációs Testülettől elnyerte az intézmény akkreditációs tanúsítványt, melynek lajstromszáma: AL-2304

Alapszabály

Munkatársak

Közhasznúsági jelentés