Elemi rehabilitációs szolgáltatásunk az M1 és a Duna World „Esély” című műsorában

Az alábbiakban Taskovics Adél kollégánk beszámolóját olvashatjuk, melyet az esély 2023. július 22-i adása alapján írt. A bejegyzés végén lesz a link, melyre ha rákattintunk, még hat hónapon át visszanézhető a műsor.

Az Esély 2023. július 22-i adásában az elemi rehabilitációs munkánknak szenteltek egy riportot.
A bevezetésben elhangzott: a szolgáltatás keretében személyre szabott rehabilitáció formájában kapnak segítséget a látás-és hallássérült emberek az önálló életvitelükhöz. Az egyesület minden olyan területen támogatja a tagságot, ahol a kettős érzékszervi sérülésből adódóan nehézségeik lehetnek. Ilyenek pl.:

 • a kommunikáció,
 • önálló közlekedés,
 • önellátás,
 • információkhoz való hozzáférés.

Kezdeti lépései a rehabilitációs szolgáltatás igénylésének

Királyhidi Dorottya főtitkár, az elemi rehabilitáció szakmai vezetője arról mesélt, mik a segítségnyújtás igénybevételének kezdő mozzanatai.

 1. Az első belépéskor a szakemberek felmérik az adott személy funkcionális látás-és hallásmaradványát.
 2. Ezáltal feltérképezik, hogy miként lehet vele kommunikálni.
 3. Utána lehet elkezdeni azoknak a moduloknak az oktatását, amelyeket el szeretne sajátítani.

Egy látásvizsgálatra érkezett nagyothalló hölgy, Szűcs Andrásné, ügyfélként osztotta meg velünk tapasztalatait. Mivel az utóbbi időben jelentősen romlott a látása, nehézséget jelent számára a járművekre felszállni. A főzésben is gondjai akadtak, mivel nem lát bele a lábasba, nem tudja megállapítani, mikor forr az étel.

A látásvizsgálatról megtudtuk

 • nemcsak a látás élességét nézik, de
 • a látótér szélességét is. Épp így felmérik
 • a színlátást,
 • a kontrasztérzékenységet, és
 • az adaptációt.
  Ez utóbbi azt jelenti, hogy a fényről a sötétbe lépve mennyire tud alkalmazkodni a szem.

Zelenka Zsófia gyógypedagógus így fogalmazott

Időnként a vizsgálat során tudatosul az érintettekben saját állapotuk. Rájönnek, hogy látóterük vagy színlátásuk olyan mértékben sérült, amit ők korábban nem is tudatosítottak magukban. A folyamat célja annak feltárása, hogy mi az, amiben szükségük van segítségre. A vizsgálatok eredményét megosztják az adott személyekkel. Ezt követően döntik el, milyen fejlesztéssel kezdjék a rehabilitációt.

Kedves Éda ügyvezető kifejtette

Ha valaki szeretne közlekedni, és a szakemberek azt állapítják meg, hogy ő erre akár a hallása révén alkalmas lehet, tájékozódást és közlekedést is tanulhat. Megmutatják neki, hogyan tud főzni, miként rendezheti el vakon konyhai eszközeit, milyen praktikák mentén tarthatja nyilván, hogy melyik használati tárgyát hol tárolja. Ez utóbbi nem csupán a konyhában érvényes, de az egész háztartásban. Mindez azért történik, hogy a lehető legnagyobb mértékű önállóságot érhesse el.

“Az informatikai eszközök és az okostelefonok sokmindenben segíthetik a siketvak emberek mindennapjait, azonban ezek használatát meg kell tanulniuk” – hangzott el a különböző gondolati egységeket összekötő szövegben.

Csák Attila informatika tanár szavaiból kiderült: ő a szövegszerkesztés, a táblázatkezelés, az internet és a levelezés alapjaiba vezeti be a hozzá fordulókat.

Egyik siketvak kollégánk is beszélt közlekedéséről

Kimlei Gábor bemutatásából egyértelművé vált, fehér bot segíti a közlekedésben. Ennek az az oka, hogy látótere nagyon szűk. Tájékozódását hallássérülése is nehezíti. Úgy nyilatkozott: rehabilitációs tanára jelzi, hogy milyen fajta útkereszteződésben jár, és ott milyen közlekedési viszonyok uralkodnak. Elmondja, milyen tábla figyelmezteti az autósokat, van-e zebra, stb. Meg kell tanulni a támpontokat, mint például: korlát, küszöb, padka. Ezekre lehet hagyatkozni egy útvonal meghatározott szakaszain.

Az ismert utakon biztonsággal közlekedik, az ismeretleneken azonban általában segítséget kér

Őszintén beszélt arról, hogy irányhallása nem tökéletes. Épp ezért kell nagyon figyelnie azokra a járókelőkre, akik odaállnak mellé és megkérdezik, miben segíthetnek. Ha valaki halkabb szavú, akkor nehezebb a dolga, de általában jól megérti az emberek beszédét és szükség esetén igénybe tudja venni a felajánlott segítséget.

A rehabilitációról szóló összeállítás az alábbi összegzéssel ért véget:

“A Siketvakok Országos Egyesülete a rehabilitáció, a kommunikációs-és személyi segítség mellett sokat tesz az akadálymentesítésért. Segíti a hozzájuk fordulókat a különböző támogatások ügyintézésében és részt vesz a fogyatékossággal élő embereket érintő jogalkotási munkában is.”

A visszanézhető adás linkje:
https://mediaklikk.hu/video/esely-2023-07-22-i-adas-3/