A Farsang nyomában a siketvak klubon

Január 11-én részt vehettem a Siketvakok Országos Egyesületének éves első klubján, ahol a farsangról hallhattunk egy előadást.

A klub elején előadónk ismertette, hogy mely ünnepek azok, amelyek naptárhoz kötöttek (karácsony, vízkereszt), a többi úgynevezett mozgó ünnep ilyen a farsang is, amely vízkereszttől a húsvét előtti 40. napig tart, ekkor, azaz hamvazó szerdán kezdődik a nagyböjt. Vízkeresztkor a templomban a pap megszenteli a vizet, amelyből a családok a régi időkben vittek haza és az újszülöttek bölcsőjéhez tették, hogy megvédje őt a betegségektől, gyógyító, óvó megtisztító szerepet tulajdonítottak neki. A farsang Magyarországon a középkorban honosodott meg, német eredetű az elnevezése, a telet, sötétséget elűzendő ülték meg. A mulatságok a farsang utolsó három napján kerültek megrendezésre, ezt nevezzük farsang farkának. Farsang vasárnap, farsang hétfő és húshagyó kedd. Farsang vasárnap és hétfő a mulatozás napja, ekkor a régi időkben minden rétegnek külön bálja volt pl. tudunk gyerekek, asszonyok, házasulandók báljáról. Húshagyó kedden édességeket fogyasztottak. Hamvazó szerdával ér véget a farsangi időszak, az utána lévő napot (torkos csütörtök) még meghagyták arra, hogy elfogyaszthassák a farsangról maradt húsételeket is, ezután szigorú böjt következett. A következő mondás volt jellegzetes „Inkább a has fakadjon, mintsem az étel megmaradjon”!

Az ünnephez kötődik még a maskarázás, amelyen megjelent mindenféle félelmetes öltözék, álarc. Hallhattunk a kiszézésről is, ennek lényege, hogy egy szalmabábot beöltöztettek menyecskeruhába, majd elégették/vízbe fojtották, ez is a rosszat-bajt volt hivatott elűzni a környékről. Ez utóbbi már kihalt, korunkban a legismertebb farsangi rendezvény a Mohácsi busójárás és természetesen a jelmezbálok, beöltözős party-k.

Kérdésként merült fel, hogy hol vannak a farsangi énekek? Ugyanis minden ünnepkörhöz tartoznak dalok, a farsanghoz pedig inkább rigmusok/versek kötődnek. Egyedül az „Itt a farsang, áll a bál” kezdetű dal került megemlítésre.

Köszönjük szépen vendégünknek a néprajzi előadást, sok érdekes és különleges információval gazdagodhattunk a délután során a mulatós, maskarázós ünneppel kapcsolatban.

Írta: Jánosi Veronika