Híradás a Fogyatékossággal élő személyek V. Európai Parlamentjéről

2023. május 23-án az Európai Parlament brüsszeli üléstermében rendezték meg az “5. Fogyatékossággal élő személyek Európai Parlamentjét”. Az ülésen ötszáznál is több fogyatékosságügyi szószóló gyűlt össze az EU minden részéből, hogy megvitassák az Európai Unió szerepét a fogyatékossági jogok előmozdításában.

Brüsszel ködben

Az eseményen elfogadták az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) kiáltványát a 2024-es európai választásokról

Ez az Európai Fogyatékosságügyi Fórum jövő évi választási kampányának menetrendje. A dokumentum hangsúlyozza a mozgalom azon követelését, hogy a fogyatékossággal élő embereknek teljes mértékben részt kell venniük a politikai folyamatokban. Ide kell érteni a szavazati jogot, valamint a jelöltként való indulás lehetőségét.

parlament

Épp így fontosak azon akadálymentesítési intézkedések, melyek a szabad, személyes és minden lényeges információt tartalmazó szavazást biztosítják. A választóknak képesnek kell lenniük megérteni a választási folyamat és a pártok programjainak minden aspektusát. Hozzáférhető intézkedésekkel kell rendelkezniük a titkos szavazáshoz. Így fogalmazódott meg s áll az EDF kommunikációs koordinátora által kiküldött, hivatalos tájékoztatóban.

Az eseményen dr. Babinszki Vera, a SVOE jogásza is részt vett

Ő a következőképpen számolt be élményeiről:

“Május 22-e és 24-e között az egyesület jogászaként volt alkalmam Brüsszelbe utazni. Május 23-án került megrendezésre a Fogyatékossággal Élők Európai Parlamentje című rendezvény, amelyet immár ötödik alkalommal szervez az EU. Magyarországról a fogyatékossággal élők érdekképviseletét ellátó szervezetek 20 fős delegációval érkeztek, valamint 10 fő segítő. Az én segítőm Péter, az élettársam volt, akivel amellett, hogy a rendezvényt végig asszisztálta velem, a szabad programra szánt órákat Brüsszel látnivalói között töltöttük.”

Vera mozgó híddal

A keddi eseményt az Európai Parlament épületében tartották

Vera az ülésteremben

“Felemelő érzés volt a parlamenti képviselők üléstermében helyet foglalni. A beszédeket a tolmácsok az EU hivatalos nyelvein, valamint jelnyelven és feliratozva is fordították.

A cél az volt, hogy a fogyatékossággal élő személyek problémáiról tudomást szerezzenek az Európai Parlamenten belül.

Sokan felszólaltak, akik tagállami és EUs szintű megoldandó helyzeteket egyaránt említettek. Például az Európai Siketvak Unió (EDBU) elnöke, Francisco J. Trigueros is felszólalt. Ő teljesen siketvak, a taktilis jelnyelv segítségével kommunikál. Számára a fent felsorolt tolmácsolási módok közül egyik sem volt megfelelő, ezért saját magának kellett gondoskodnia a taktilis jelnyelvi tolmácsáról. A parlament részéről nyitottságot tapasztaltunk és reméljük, a jövőben a fogyatékossággal élők érdekei hatékonyabban jutnak érvényesítésre az EU legfőbb szervei által is!”

Vera az ülésteremben

Francisco a felszólalásában így fogalmazott

“Bár 2004-ben elfogadták az Európai Parlament nyilatkozatát a siketvak emberek jogairól, de úgy érzem, hogy ez nem gyakorlatias, nem olyasmi, amit átültetnek a valóságba. A 2. cikkely kimondja, hogy a siketvak embereknek joguk van részt venni az Európai Unió demokratikus életében. Ez ma nem így van.
Az egyszemélyes támogatáshoz való jog szintén szerepel a nyilatkozatban. Adott esetben siketvak tolmácsokat kell biztosítani. Ez tehát egy valós példa azokra az akadályokra, amelyekkel a siketvak emberek szembesülnek Európában. … szeretném, ha emlékeznének a 2004-es nyilatkozatra, és szem előtt tartanák az Európa-szerte élő siketvak emberek szükségleteit!”

(Az EDF által küldött tájékoztató, Dr. Babinszki Vera és Velichka Draganova beszámolója alapján a cikket írta: Taskovics Adél)