November 25. – A nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja

Velichka Draganova, az Európai Siketvak Unió vezetőségi tagja, az
EDbU Siketvak Nők Fórumának vezetője üzenetet adott ki november
25.-e, A nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja kapcsán.

“Ne légy csendben, ne légy türelmes! Kérj segítséget, mondd el és mentsd meg magad időben. Tartozol ezzel magadnak és gyermekeidnek. Állítsd meg az erőszakot, ne légy áldozat!”

Számunkra, siketvak emberek számára a nőmozgalom példaképe a felejthetetlen Helen Keller, aki már 1915-ben megjelentette a “Miért van szükségük a férfiaknak a nők választójogára” című cikkét, és azt is kijelentette: “5000 nő aláírt petíciója nem teljesíti e dokumentum fő célját. Találjunk 5 férfit, aki aláírja, és ezzel máris többet teszünk”!

Emellett arra ösztönzi a nőket, hogy harcoljanak a jogaikért, a következő mottóval: “Nem tehetek meg mindent, de valamit mégis megtehetek; és mivel nem tehetek meg mindent, nem fogom megtagadni, hogy megtegyek valamit, amit megtehetek”.

Az ENSZ szerint világszerte minden harmadik nő vagy lány szenvedett már el erőszakot élete során, a nők vagy lányok halálát az esetek felében a partner vagy családtag okozza.

A nők és lányok elleni erőszak az emberi jogok megsértésének egyik legelhallgatottabb formája a világon. Az áldozatok féltve az életüket és a közösségben való megszégyenüléstől, illetve a saját magukra vagy gyermekeikre gyakorolt következményektől tartva ritkán tesznek feljelentést, tanúskodnak és indítanak pert.

A nők és lányok elleni erőszak formái továbbra is a következők:

 • Párkapcsolati erőszak (verés, pszichológiai zaklatás, nemi erőszak, gyilkossági kísérlet);
 • Szexuális visszaélés és zaklatás (nemi erőszak, szexuális célzások, lányok szexuális zaklatása, zaklatás, internetes zaklatás);
 • Nőkkel vagy lányokkal való kereskedelem (rabszolgaság, szexuális kizsákmányolás, prostitúcióra való csábítás);
 • Nemi szervi körülmetélés;
 • Kényszerházasság.

Ha a barátod vagy partnered:

 • Kiabál veled, sérteget, inzultál vagy megüt;
 • Úgy kezel, mint egy tárgyat, ami az övé;
 • Folyamatosan irányít téged, parancsolgat neked, minden döntést egyedül hoz meg, nem alkalmazkodik hozzád, és nem érdekli a véleményed;
 • Durván bánik veled, könnyen elveszíti az önuralmát, azzal kérkedik, hogy gonoszkodik másokkal;
 • Akaratod ellenére szexuális kapcsolatra kényszerít és fenyeget;
 • Megpróbál manipulálni, zsarolni: “Ha igazán szeretsz engem, akkor…”;
 • Drogot és alkoholt használ, és téged is erre bátorít;
 • Úgy véli, hogy neked mindig engedelmesnek és “szófogadónak” kell lenned.

Ha a felsorolt dolgok közül akár csak egy is történik veled, beszélhetsz erőszakról.

És így gyakran mi magunk is cinkossá válunk:

Azt hiszed, hogy túl kedves ahhoz, hogy erőszakoskodjon. És valószínűleg az is, amikor nem bánt téged, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem is bántalmaz. Vannak, akik olyan kedvesnek tűnnek másokkal szemben, amikor jó hangulatban vannak, vagy amikor elrejtik a haragjukat. Amikor azonban elveszítik a türelmüket, hajlamosak a kegyetlenségre.

Azt hiszed, hogy ez a te hibád. Ez nagyon gyakran előfordul. Az emberek általában az áldozatot hibáztatják a bántalmazásért, amelynek ők maguk is ki vannak téve. Például valaki azt mondhatja neked: “Mit tettél, hogy megdobott egy üveggel?”. A válasz erre a kérdésre: semmi rosszat. Az áldozatok nem az erőszak okozói!

Azt gondolod, hogy ha nem sérülsz meg fizikailag, akkor nem is vagy az erőszak áldozata. Amikor a partnered átdob egy üveget a szobán, és az nem talál el téged, azt hiszed, hogy csak úgy eldobta az üveget, anélkül, hogy bántani akart volna. Valójában, ha elkezd dolgokat dobálni vagy törni, az családon belüli erőszak.

A fizikai erőszak vagy az azzal való fenyegetés egyetlen esete is elegendő lehet a partner feletti kontroll megalapozásához. Ez a hatalom aztán megerősödhet olyan ellenőrző viselkedésekkel, amelyek kizárják a fizikai erőszakot. Például a fizikai zaklatást követő verbális támadás magában hordozza azt a fenyegetést, hogy további fizikai erőszak következhet. Így a verbális fenyegetések elegendők ahhoz, hogy a bántalmazó anélkül érvényesítse a kontrollt, hogy ténylegesen kárt tenne az áldozat testében.

Azt mondogatod magadnak, hogy meg fog változni és jobb lesz. Ez akkor történik, amikor rájössz, hogy családon belüli erőszak áldozata vagy, de azt hiszed, hogy ez egy elszigetelt eset. Nagyon veszélyes így gondolkodni. Ha valaki egyszer bántani mert, akkor újra meg fogja tenni (ez napok, hetek vagy hónapok múlva is megtörténhet). A kérdés nem az, hogy megtörténik-e újra, hanem az, hogy mikor. Az egyetlen módja annak, hogy véget vessünk az ördögi gyakorlatnak, ha szakképzett segítséget kérünk.

Mindenekelőtt értsd meg, hogy a kínzód végső soron gyenge, nem erős. És ha csendben és engedelmesen tűröd a megaláztatását, akkor a türelmed még jobban irritálhatja őt, és megerősítheti az érzését, hogy neki mindent szabad. Ezért a hallgatás nem a legjobb viselkedési taktika. De a kiabálás és a sírás is a szenvedésed gyenge megjelenítése, és szintén fokozza a bántalmazó aktivitását. Mindenekelőtt, ha a helyzet még nem fajult túl messzire, állj ellen az erőszaknak, de ne fizikailag, hanem erkölcsileg.

Ha az erőszak a családodban már régóta fennáll, és a bántalmazó már hozzászokott a behódolásodhoz, az ellenállás csak még határozottabb lépésekre provokálhatja – akár gyilkossághoz is vezethet. Ezt az abból fakadó félelem okozhatja, hogy a “tulajdona” szembeszállt vele.

Egy ilyen helyzetben először is tisztázd magadban, hogy miért kellett olyan sokáig együtt élned egy olyan személlyel, aki állandóan zsarnokoskodott feletted. Itt az ideje elgondolkodni azon, hogyan tudsz elszakadni a bántalmazódtól. És még ha anyagilag függsz is tőle – döntsd el, mit szeretnél jobban: anyagilag biztonságban lenni, de megalázottan élni, vagy itt az ideje, hogy független és erős emberré válj.

“Ne légy csendben, ne légy türelmes! Kérj segítséget, mondd el és mentsd meg magad időben. Tartozol ezzel magadnak és gyermekeidnek. Állítsd meg az erőszakot, ne légy áldozat!”

A cikket írta:

Velichka Draganova

A Siketvakok Világszövetségének (WFDB) főtitkára
A Siketvakok Világszövetségének (WFDB) európai regionális képviselője.
Az Európai Siketvak Unió (EDbU) vezetőségének tagja.
A Siketvakok Nemzeti Szövetségének elnöke és jogtanácsosa Bulgáriában (NADbBg).
A NADbBg alá tartozó “Helen Keller” Nemzeti Siketvakok Rehabilitációs Központjának vezetője, Plovdiv, NADbBg

(Angol nyelvről fordította: Taskovics Adél)