Novemberi szabadidős klub: egy vidám délután a bowling pályán

Az alábbiakban Taskovics Adél kollégánk beszámolóját olvashatja legutóbbi szabadidős klubunkról. Képek is készültek.

2023. november 15-én, szerdán 14-16 óra között a Budafoki úton található Strike Bowling Club vendégei voltunk.
Ahogyan azt a helyszín neve is mutatja, a bowling labdajátékban próbálhattuk ki magunkat. A csoportban többen már tisztában voltak a játék szabályaival és rendelkeztek is róla több-kevesebb tapasztalattal, rám azonban az újdonság erejével hatott.

Egy résztvevő büszkén néz a kamerába gurítás után, háttérben a másik csapatot lehet látni

A játék egy speciális pályán zajlik, melynek méretét pontos szabályok írják le

Hossza 18,3 m, a szélessége 107 cm. Végén műanyag bábuk állnak, melyek 1-10 között számozottak. Ezek mérete is szabványosított: magasságuk 38,1 cm, a tömegük 1,5 és 1,6 kg közötti. A bowling golyó, melynek a rendeltetése az, hogy a pályán végiggurítva minél több bábut eldöntsünk a segítségével, 21,6 cm kerületű. Súlya legfeljebb 7,25 kg lehet. A biztos fogás érdekében ujjtartó lyukak vannak rajta, szám szerint 3. Méretük az egyes golyókon más és más, amit szintén érdemes figyelembe venni. A labdák számozása 6-tól 16-ig tart, súlyuk ennek megfelelően növekszik. Mindig a nehezebbet érdemes választani, figyelve arra, hogy még kényelmesen tudjunk vele gurítani.

A pálya lejt, két oldalán egy-egy bemélyedés fut végig

Egy résztvevő a gurítási technikát figyeli

Ezek hivatalos neve csatorna, de mi – kevéssé szakavatott játékosokként – „ároknak” neveztük. A gurítás akkor számít érvényesnek, ha a golyó a pályán halad végig és nem a csatornák egyikébe érkezik. Az érvényes pontokat ma már gép számolja, összesíti.

Az egyesületünkből érkezett népes csapat három pályánál sorakozott fel, egy csapatban 6-7 személlyel

Egy résztvevő két kézzel gurít

Tőlünk 19 fő játszott 6 segítő közreműködése mellett. Mielőtt megkezdődött volna a játék, a segítők a neveinket beírták a gépbe, ami a pálya fölötti táblára mindig kiírta, hogy ki következik aktuálisan a gurításban. Ugyaninnen lehetett leolvasni az elért pontszámainkat is. Mindenkinek tíz mezőt kellett teljesíteni, azaz egy személyre tíz alkalommal került sor. Egy ilyen „mezőben” kétszer lehetett dobni és a ledöntött bábuk száma adta a pontokat.

A gurításnak is megvan a maga módja

A résztvevők a golyófogás technikáját gyakorolják

A pálya felénk eső végén egy vonal húzódik, amit nem szabad átlépni. A dobások/gurítások álló helyzetben történtek. Fél kézzel, 3 ujjunkat a fogást könnyítő lyukakba téve fogtuk meg a golyót. Meghajoltunk, hogy a földhöz minél közelebb, lehetőleg a térdünk magasságában adjunk neki lendületet, erősen meglengetve azt. Majd egy ponton elengedtük és hagytuk, hogy végig guruljon a pályán. A segítőink azt javasolták, érdemes a lengetéskor és az elengedéskor az egyik lábunkkal kicsit előrébb lépni.

Honnan ered ez a játék?

Egy résztvevő várja, hogy guríthasson, többen az eredménykijelzőt nézik

Foglalkoztatott ez a kérdés, ezért információgyűjtésbe kezdtem az interneten.
A Bowlingcentrum.hu oldalon a következőket írják:

„A 10 bábuval játszott bowling Amerikában született, első szabályait 1895 környékén rögzítették. A bábujáték hamar átterjedt Európára is, ma már nincs olyan ország és város, ahol ne lennének bowlingpályák, ahol a játékot egyénileg és csoportosan is lehet játszani.

Egy résztvevő két kézzel lendíti a golyót, mellette a jeltolmácsa

Az első szabályok a pályára vonatkozóan mai napig érvényben vannak. … Érdekes módon Magyarországra a bowling egyszerre érkezett a rendszerváltással, az első bowlingpályák 1989-ben épültek. A legtöbb bowlingpálya elsősorban Budapesten van, de több kisebb város is büszkélkedhet kiváló pályákkal.

Egy résztvevő éppen elgurítja a golyót

A Magyar Bowling Szövetség 1996-tól létezik, s azóta a sportág is fejlődésnek indult hazánkban, a kezdeti barátságos versenyeknek ma már komoly tétjük is van. A bowling bajnokságokat csapatok és egyéni versenyzők játsszák.”

Páran egy résztvevő elgurított golyóját nézik

Bár szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy a SVOE csapatából senki nem szeretne majd a Magyar Bowling Szövetség (mai nevén Magyar Bowling és Teke Szövetség) berkein belül játszani, nagyszerű hangulatban telt a délután. Valódi élményekkel gazdagodtunk, s a rosszabbul sikerült dobásainkon is tudtunk kacagni.

Szívből jövő köszönet a szervezőknek, a segítőknek és mindenkinek, aki munkájával, odafigyelésével lehetővé tette számunkra e játékos tapasztalat megszerzését!