”Szeretnék minél többet tanulni a fogyatékos-ügyről” – interjú dr. Babinszki Verával

Dr. Babinszki Vera

Dr. Babinszki Vera

Az alábbiakban a Hírmondó 2022. júliusi számában megjelent beszélgetésből idézünk, s ha kíváncsi további részletekre tagtársunk, munkatársunk életéből, a “Tovább olvasom” gombra kattintva elérhető a teljes szöveg. Az interjút Taskovics Adél kollégánk készítette.

“Biztos lehetek abban, hogy professzionális segítséget tudok nyújtani az ügyfeleknek, mert sikeresen elvégeztem az egyetemet.”

– Életednek egy fontos mérföldkövéhez érkeztél ezekben a hetekben, hónapokban: befejezted egyetemi tanulmányaidat. Mi a végzettséged pontos megnevezése?
– Jogász végzettséget szereztem.

– Melyik oktatási intézményben tanultál?
– A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

– A környezeted (ideértve a diáktársakat, tanárokat) hogyan viszonyult a hallás-és látássérülésedhez?
– Mivel elsőévesként részt vettem a gólyatáborban, már ott meg tudtam mutatni, hogy ugyanúgy szeretek szórakozni, fiatal vagyok, mint a szaktársaim. Bátornak tartottak azért, hogy részt vettem és a tábor jó volt arra is, hogy lássanak a hallgatók egy felszabadult környezetben.

Amikor elkezdtük az egyetemet, szívesen segítettek, nem volt már nekik ijesztő vagy új a helyzet. A tanárokkal is általában jól meg tudtuk beszélni a tárgyakkal kapcsolatos részleteket. Próbáltam mindig megoldás ötleteket javasolni, amikből ki tudtak indulni, ezzel kezdetét vette a probléma megoldása.

– Volt szükséged a tanulmányaid során speciális módszerekre, segédeszközökre?
– Igen, az esélyegyenlőségi irodától kaptam segítséget. Segítettek az ügyintézésben, tananyag digitalizálásban, illetve tartós használatra kaptam egy hallókészülékhez csatlakoztatható külső mikrofont. Ezzel az előadás alatt a tanárok hangját a fülembe tudtam streamelni vezeték nélkül.

– Hozott változást az életedbe (például az egyesületben folytatott munkádba) a frissen szerzett végzettséged?
– Már most hozott lelkileg egy komoly változást. Biztos lehetek abban, hogy professzionális segítséget tudok nyújtani az ügyfeleknek, mert sikeresen elvégeztem az egyetemet.

– Szeretnél a munkád során nemzetközi tapasztalatokra is szert tenni?
– Igen, június végén például Brüsszelben voltam az Európai SiketvakUnió (EDBU) közgyűlésén, ahol Gangl Tamás elnökünk auditorként jelölt a szervezetbe.

– Milyen eredménnyel zárult a brüsszeli utad?
– Megválasztottak az Európai Siketvak Unió közgyűlésén auditornak. A szavazás előtt beszélnem kellett magamról, amire a közgyűlés résztvevőitől nagy tapsot kaptam.

– Az, hogy auditor lettél, milyen plusz feladatokat ruház Rád a jövőben?
– Az auditor feladata, hogy éves jelentést készít a pénzügyi jelentés alapján. Ezenkívül részt veszek a további éves közgyűléseken, ezzel jobban megismerem az Európai Siketvak Unió munkáját, és a közgyűlés helyszíneként választott országban is látogatást tehetek.

– Ezen túlmenően milyen (szakmádhoz kapcsolódó) terveid vannak a jövőre nézve?
– Szeretnék fejlődni az ügyfelekkel való kommunikációban, ami az egyesület révén biztosan megvalósul, mivel különböző kommunikációsmódszerekkel találkozom majd, gondolok itt a hangzó nyelvre, a jelnyelvre vagy az írásban történő kommunikációra. Szeretnék továbbá minél többet tanulni a fogyatékos-ügyről és aktívan részt venni az egyesület érdekképviseleti tevékenységében.

– Gondoltál arra, hogy a későbbiekben is visszaülj még az iskolapadba?
– Egyelőre biztosan nem, talán néhány év múlva, esetleg részképzéseket elvégeznék.

– Mit tanulnál a legszívesebben?
– Valamilyen joghoz kapcsolódó területenképezném tovább magam, a fogyatékos ügy felé orientálódva.