A Siketvakok Világszövetségének nyílt levele: felszólalás a Haitin zajló emberi jogsértések ellen

Az erőszakos cselekmények mértéke 2023 eleje óta drámaian megnőtt Haitin. Ez a bűnözői csoportok által a civilek ellen elkövetett emberi jogi jogsértéseket jelent, mint például gyilkosságok, emberrablások, kínzások, nemi erőszak. A hátrányos helyzetű csoportok, például a fogyatékossággal élő emberek, a legsúlyosabban érintettek közé tartoznak.

Az Amnesty International, a Human Rights Watch és az ENSZ Emberi Jogi Hivatala is több jelentést és nyilvános nyilatkozatot tett közzé az ügyben

Ezekben az emberi jogok megsértésének megszüntetésére szólítottak fel. A Siketvakok Világszövetsége (WFDB) november 10-én, pénteken szörnyű hírt kapott haiti tagszervezetünktől, a Haiti Siketvakok Uniójától (UHDB). Szervezetük 25 tagját elrabolták, és siketvak nőket szexuálisan bántalmaztak, megkínoztak és megvertek ezek a fegyveres bandák. Sokan mások kénytelenek voltak elmenekülni otthonukból és máshol, például templomokban menedéket találni.

A siketvak emberek – más fogyatékossággal élők mellett – éheznek és embertelen körülmények között élnek

A WFDB határozottan elítéli a civilek, különösen a fogyatékossággal élő személyek elleni erőszakot.
A nemzetközi közösségnek felháborodását, szolidaritását és együttműködését kell kifejeznie, hogy megállítsa ezt a helyzetet. Támogatnunk kell az áldozatokat, és gondoskodnunk kell biztonságukról és jólétükről, különös tekintettel a hátrányos helyzetű csoportokra, mint például a siketvak emberekre.

(Angol nyelvről fordította: Taskovics Adél)