A WFDB bemutatta 2. globális jelentését és a SHAPES projektet az Európai Parlamentben, Brüsszelben

2023. június 6-án, kedden a Siketvakok Világszövetsége (WFDB) társszervezője volt egy rendezvénynek az Európai Parlamentben, Brüsszelben, Belgiumban. Kósa Ádám (Magyarország) és Rosa Estaràs Ferragut (Spanyolország) európai parlamenti képviselők közösen vezették a 120 perces rendezvényt. Bemutatták a WFDB nemrégiben közzétett 2. globális jelentését a siketvak emberek integrációját célzó jó gyakorlatokról és ajánlásokról.

Az eseményen lehetőség nyílt a siketvak személyek helyzetének megismerésére, beleértve a befogadásukra vonatkozó jó gyakorlatokat és ajánlásokat. Ezen túlmenően az Európai Unió Horizon 2020 programja által finanszírozott SHAPES projektet, egy innovációs akciót mutattak be, mint jó példát arra, hogyan lehet a siketvak embereket bevonni a nagyszabású projektekbe és a főáramú programokba.

Sanja Tarczay, a WFDB elnöke és az esemény moderátora néhány üdvözlő szóval nyitotta meg az ülést

Ebben emlékeztetett, hogy a június sok országban a siketvak emberekre való figyelemfelhívás hónapja. Hangsúlyozta, hogy június 27-e a siketvakság nemzetközi világnapja. Kósa Ádám videóhívásban vett részt az eseményen. Az utolsó pillanatban felmerülő, egyéb kötelezettsége okán nem tudott személyesen részt venni rajta.

Hangsúlyozta az adatok és a statisztikák fontosságát a siketvak személyek helyzetének láthatóbbá tétele érdekében

Kiemelte: “a WFDB tanulmánya helyesen mutat rá, hogy a befogadás fontos előfeltétele az adatgyűjtés. Az adatok tagadhatatlanná teszik a siketvak személyek létezését és szükségleteit”. 2018 óta egy fontos jogszabályon dolgozik, amely hamarosan meghozza gyümölcsét: 2021 januárjától a fogyatékosságra vonatkozó adatgyűjtés kötelező lesz az IESS-rendelet (2019/1700-as uniós rendelet) alapján, amely a személyekre és háztartásokra vonatkozó európai statisztikák közös keretét hozza létre.

Christopher Woodfill, a WFDB vezetőségének tagja bemutatta a 2. globális jelentés célját

Ez az első globális jelentés megállapításaira és ajánlásaira épül. Megerősíti és konszolidálja a különböző régiókból származó jelentéseket, valamint a jó gyakorlatokra és esettanulmányokra összpontosít. Így ad választ a “Hogyan támogatjuk a siketvak emberek befogadását?” kérdésre. Konkrét útmutatást is nyújt a kormányok és más érdekelt felek számára. Ez a jelentés nemcsak a nemzeti és regionális tagok, hanem szélesebb körben a fogyatékosságügyi ágazat számára is kulcsfontosságú érdekérvényesítő eszközt jelent. A jelentés összesen 17 szakpolitikai területet, fejezetet tartalmaz, amely az 1. globális jelentés témáira épül és azokat erősíti.

Dióhéjban a 2. globális jelentés sürgős prioritásai a következők:

 • A siketvakság egyedi és különálló fogyatékosságként való elismerése.
 • A siketvaksággal kapcsolatos információs források és folyamatos képzés rendszerének létrehozása a legfontosabb frontvonalban dolgozók számára.
 • A siketvakok számára közfinanszírozott, élő segítségnyújtás alapvető szolgáltatásként történő bevezetése.
 • További kutatások és adatgyűjtések finanszírozásának biztosítása.

Anastasia Campbell, a Maynooth Egyetem SHAPES projektmenedzsere bemutatta a SHAPES projektet

Célja a hosszú távú egészséges és aktív öregedés elősegítése és a magas színvonalú életminőség fenntartása a közösségben, több mint 2000 idős ember bevonásával. Kiemelték a WFDB projektben való részvételének előnyeit.
A WFDB például a siketvak emberek közösségének szemszögét hozza be, biztosítva bevonásukat és a projekthez való hozzáférésüket. Másrészt a SHAPES a WFDB számára lehetőséget biztosít arra, hogy a páneurópai technológiafejlesztés élvonalába kerüljön, valamint arra, hogy irányításával és a szakpolitikák és a legjobb gyakorlatok nemzetközi befolyásolásával foglalkozzon.

Lucía D’Arino, a WFDB programtanácsadója bemutatta a WFDB konzorciumi partnerként való részvételét a projektben

Példákat osztott meg a siketvak idősek bevonására. A projekt a fogyatékosság és a siketvakság általános érvényesítésének jó példájaként tekinthető, mivel:

 • a WFDB-t már a tervezés korai szakaszában bevonták
 • az ésszerű alkalmazkodási lehetőségek megjelennek a költségvetésben (pl.: jelnyelvi tolmácsok)
 • gyakran tartanak az akadálymentesítéssel kapcsolatos megbeszéléseket
 • A befogadást és az akadálymentesítést átfogó követelményként fogadták el.
 • A WFDB megőrizte a projekt iránti felelősséget és a döntéshozatali jogkört.
 • A fogyatékossággal élők közössége több száz kulcsfontosságú érdekelt féllel áll kapcsolatban az EU-ban.
 • A különböző típusú fogyatékossággal élő felhasználók közvetlen bevonása és részvétele
 • A fogyatékossággal élő idős személyekre vonatkozó adatokat és információkat is gyűjtöttek.

Rosa Estaràs Ferragut záró beszédében hangsúlyozta a fogyatékossággal élők befogadásának és egyenlőségének fontosságát a társadalmi élet minden területén.

(Az eredeti cikk forrása: Wfdb.eu, angol nyelvről fordította: Taskovics Adél)