Akadálymentességi bejárás: középpontban a VIII. kerület önkormányzatának új ügyfélszolgálata

Az alábbiakban Taskovics Adél kollégánk beszámolóját olvashatjuk az eseményről, melyen ő maga is személyesen jelen volt Dr. Babinszki Vera siketvak kollégánkkal egyetemben.

2023. augusztus 10-én, csütörtökön délután népes csapat érkezett a VIII. kerületi Baross utca 66-68. szám alá.
Az önkormányzat frissen átadott ügyfélszolgálatát néztük meg akadálymentesség szempontjából. Több szervezettől érkeztünk, kerekesszékkel, bottal közlekedők, de látássérült és siketvak személy is volt köztünk.
A bejáráson az alábbi szervezetek képviseltették magukat:

 • Akadályok nélkül – az akadálymentes Józsefvárosért;
 • Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élők Szolgálatában Egyesület (ETFÉSZ);
 • Nem Adom Fel Alapítvány;
 • Önállóan lakni – közösségben élni;
 • Siketvakok Országos Egyesülete.

Én egyszerre voltam jelen az Akadályok nélkül – az akadálymentes Józsefvárosért csoport tagjaként, illetve munkahelyemet, a Siketvakok Országos Egyesületét is képviseltem, dr. Babinszki Vera kolléganőnkkel egyetemben.

A Baross utca felöli bejáraton belépve legelőször a váróba érkezünk

Szinte azonnal észleltem, felfigyeltem a padlón elhelyezett taktilis burkolati jelzést, ismertebb nevén: „vezető sávot”. Ezt lábbal, illetve fehér bottal is jól érzékeltem. A sáv – melyben váltakozva van egyenes és pöttyözött rész – elvezet a félköríves pultig, ahol információt, segítséget lehet kérni az ügyintézőktől.

Az épületszárny többi részében nincs fehér bottal tapintható segítség

Az ügyfélszolgálat dolgozói viszont készséggel segítenek a betérő látássérült ügyfeleknek. Mellettük maradnak az ügyintézés teljes folyamatában, a sorszám húzásától egészen a szükséges papírmunkák elvégzésééig.
Szintén az előtéri részben, a kihelyezett, kényelmes székekre és falmelletti padokra leülhettünk, úgy vártuk a további tájékoztatást.

Az épületben Szőke Szilvia ügyfélszolgálati munkatárs vezetett körbe minket

Elmondta: kb. 2 hónapja nyitotta meg kapuit az új ügyfélszolgálat. Őszintén elmondta: nem tudnak mindenfajta ügyintézési igényre válaszolni. Hozzájuk az adóügyi irodához kapcsolódó kérdésekkel lehet fordulni, illetve az anyakönyvi ügyek egy részét is el lehet intézni segítségükkel.

Fogadtak már látás-és mozgássérült ügyfeleket

Utóbbiak számára a bejutás az általunk is használt bejáraton keresztül lehetséges. Ha a Családtámogatási Iroda részbe szeretnének elmenni az ügyfelek, akkor a munkatársak kísérik el őket a megfelelő ügyintézőkhöz.
A szakügyintézők külön helyiségben dolgoznak. A központi részben az ügyfélszolgálat van, ahol általános ügyeket lehet intézni, pl.:

 • fogadóórára való bejelentkezés,
 • önkormányzat részére írt levelek leadása-átvétele,
 • elkészült anyakönyvi okmányok kiadása.

Az összes többi feladat a szakügyintézőké, akik hétfőn, kedden és szerdán állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Mi most a szakügyintézések területére is bejutottunk

Elsőként az anyakönyvi ügyintézés helyszínére mentünk. Itt lehet kikérni a születési-, a halotti anyakönyvi kivonatot, illetve a házassági kivonatokat. Fontos tudni, hogy ezeket csak azoknak tudják azonnal kiadni, akik benne vannak az elektronikus rendszerben. A friss halálesetek bejelentése is ugyanitt történik, hétfőtől csütörtökig 8-10 óra között.

Pár kérdésről

 1. Szilvia kérdésemre válaszolva elmondta: nem szükséges előre bejelentkezni, ha valaki látássérültként jön ide. Ha a dolgozók látják rajta, hogy speciális odafigyelést igényel, azonnal segítenek, akár a nyomtatványok kitöltésében is.
 2. Vera kérdése: a hallássérült, siket ügyfelek számára milyen akadálymentesítési megoldásokkal rendelkeznek. Kiderült: bár a tervezéskor szóba került az indukciós hurok kiépítése, ez végül nem történt meg, utólag azonban pótolható.
 3. A további beszélgetésből egyértelművé vált: nincs a birtokukban látássérültek számára használatos aláíró keret. Ez nem nagy gond, hiszen akinek erre szüksége van, általában úgyis hord magánál.
 4. Az azonosítás új módja, amikor tableten kell aláírni a nevünket, a látássérültek számára gondot jelenthet. Ezen az ügyfélszolgálaton azonban nem szükséges, hogy emiatt fájjon a fejünk: náluk mindez papír alapon történik.

Sétánk során útba ejtettük az akadálymentes mosdót is

A mozgássérültek tapasztalata erről röviden annyi: összességében jó, de bizonyos dolgokon még javítani, módosítani kell.
Javaslatként elhangzott: legyen hosszúkás tükör, hogy az is láthassa magát benne, aki kerekesszékben ül, illetve az is, aki a közlekedéshez nem szorul ilyesfajta segédeszközre.
A mosdóra érdemes lenne orvosi csapot tenni,- ennek hosszabb a fogantyúja – amit könyökkel is ki lehet nyitni. A kagyló egy kicsit magasan van, az ajtó belső részén pedig nincs kapaszkodó. Ezeken felül egy fogas is hiányzik innen.

Az épület többi helyiségeiről

Az adó ügyintézők helyiségébe is ellátogattunk, ők két pultnál fogadják az ügyfeleket. Ez egy viszonylag nagy tér.

Innen a Családtámogatási Irodába vezetett az utunk.

Keresztül mentünk a tűzzáró ajtón, aminek van egy pici küszöbe. Ez vezet át az épület másik felébe. Ide a Német utcai bejáraton is el lehet jutni, ez azok számára megoldható, akik nincsenek kerekesszékhez kötve.

Tapasztalataim szerint látássérülteknek ez a bejárat akár még praktikusabb is lehet. A járófelületre helyezett taktilis jelzések nem csupán a pultig vezetnek, hanem segítségükkel a pult mellett haladva a székekhez, – ahol várakozhatunk-, illetve az innen nyíló folyosóig is el lehet jutni.

Körbe néztünk a Családtámogatási Iroda területén is, elmentünk a férfi-és a női mosdó mellett és megnéztük, hol történik a konkrét ügyintézés.

A baba-mama szobába is benéztünk egy pillanatra.

Utunk végeztével visszatértünk a Baross utca felöli váróba, ahol megbeszéltük tapasztalatainkat

Elsőként az Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élők Szolgálatában Egyesület (ETFÉSZ) képviselője, Tóth Zoltán vette át a szót. Feladatuk, hogy az összes fogyatékossági típus szempontjait figyelembe véve elemezzék az ilyen jellegű épületeket, belülről és kívülről egyaránt. Véleménye szerint nagyon jól sikerült az ügyfélszolgálat akadálymentesítése.

Észrevételek pontokba szedve

 1. Apróbb problémákat észlelt, melyek közül az első és legfontosabb a bejárati ajtó mozgatásának nehézsége. A jó fizikumú mozgássérültek még csak-csak meg tudják ezt oldani, ám az elektromos kerekesszékben ülőknek már nehezebb a dolga. Ők ilyen helyzetekben a székük energiáját használják, tehát lábtartóval benyomják az ajtót, ami ettől hamarosan ki fog kopni és javításra szorulhat. Ennek kiküszöbölésére acélból készült védő fém felragasztását javasolta.
  Másik megoldásként az ajtó fotocellás mechanikával történő ellátását említette.
 2. Az átjárókhoz ajánlottnak tartaná élvédők felszerelését. Ezek azonban lehetőleg ne fémből készüljenek, mert ha azoknak egy kerekesszékes véletlenül nekimegy, rövid időn belül behorpadnak. A műanyag védők ezzel szemben flexibilisebbek, egy-egy kisebb ütés erejétől nem sérülnek, hanem visszaállnak eredeti állapotukba.
 3. A beltér elrendezése nagyon jó, bár ez egyéni igénytől is függ. Kerekesszékesek esetében van, akinek elegendő ekkora tér, de van, akinek kevés. Utóbbi esetben érdemes lehet két széket kivenni és máshová helyezni. Főleg, ha ügyfélfogadási időben több kerekesszékes van a váróban, nagyon beszűkülhetnek a közlekedési lehetőségek.
 4. Az akadálymentes mosdóval is elégedett volt Zoli, külön dicsérte a kivitelezőket, amiért nem kivágott WC deszka került fel és az is tökéletes megvalósítás, hogy fém zsanérokkal látták el.
 5. A helyiségben használt asztalok magassága állítható, ami mind a dolgozóknak, mind az ügyfeleknek praktikus.
 6. A szőnyeg a bejáratnál visszafogja ugyan az elcsúszás lehetőségét, de a taktilis jelzés mellett zavarhatja a látássérülteket, a fehérbot beleakadhat, a mozgássérültek pedig a kerekesszékkel könnyen felgyűrhetik.
 7. Javítani való, mondhatni fájó pont az indukciós hurok hiánya.
 8. A teljesen siket személyek szempontjából fontos lenne a jelnyelvi videós jelnyelvi tolmácsszolgáltatás, ami jelenleg szintén nem megoldott.

Kérdések és válaszok még

Kifejtettem: nagyra értékelem, hogy az ügyfélszolgálat munkatársai hajlandóak hathatós segítséget adni az arra rászoruló személyeknek. Az azonban foglalkoztat: a sorszám húzását követően kap-e a látássérült hangos visszajelzést arról, hogy éppen kit hívnak az ügyintézők pultjaihoz.
Szilvia elmondta: nincs hangos visszajelzést biztosító rendszerük. A tervezéskor volt róla szó, de ez a gyakorlatban nem működik. Az ügyintézők viszont kifejezetten figyelik, hogy a sérült embernek milyen sorszáma van és ha sorra kerül, máris mellé lép egy segítő.

Vera kolléganőm rávilágított: a vezetősáv „pöttyös” része bevezet a folyosóra. Ez megtévesztő, mert a látássérült számára általában azt üzeni: lépcső, úttest vagy egyéb veszélyforrás következik. Itt viszont szó sincs ilyesmiről.
A mosdóhoz fontos lenne vezető sávot tenni, a méltóság és az önállóság szempontjából sokat jelentene, ha a mosdóba nem kellene elkísérni az ügyfelet.

Az Akadálymentes Józsefvárostól Jutka feltette a kérdést: hiányzik-e a bejáráson résztvevő látássérülteknek a Braille feliratozás, mert azt az épületben sehol nem látott.
Azt válaszoltam: én hálásan fogadtam az információt, hogy az ügyfélszolgálaton dolgozók segítenek a betérő látássérültnek. Ha mindenesetben van segítő, akkor megoldott a folyamat zökkenőmentes lebonyolítása, szükségtelen a tapintható felirat.
Vera hozzátette: a pontírás önmagában nem segítség. Érdemi információvá akkor válik, ha a látássérült személy tudomást szerez a jelenlétéről. Ez pedig csak úgy történhet meg, ha a vezetősáv vagy egy látó személy segítségével megtaláljuk.