Az Európai Parlament állásfoglalása megnyitja az utat az Európai Fogyatékossági Kártya előtt

Az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) e-mailben küldött tájékoztatást a kártyát érintő, legújabb változásról. Levelükben üdvözölték az Európai Parlament hivatalos állásfoglalását az Európai Fogyatékossági Kártyáról és az Európai Parkolókártyáról szóló irányelvjavaslatról. Ezt a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság egyhangúlag elfogadta.

Az állásfoglalás egyértelműen tükrözi a fogyatékossággal élő személyek igényeit

Ez azt is jelenti, hogy most már megkezdődhetnek az uniós intézmények közötti tárgyalások a végleges szövegről, ami az uniós döntéshozatali eljárás utolsó szakasza. Az EDF köszönetét fejezte ki az Európai Parlamentnek, amiért aktívan bevonták a fogyatékossággal élő személyek szervezeteit a szöveg kidolgozásába. Kiemelten fontosnak tartják az alábbiakat:

  • Az Európai Fogyatékossági Kártya iránti igényt, amely a munka és a tanulás céljából történő költözés során ideiglenes hozzáférést biztosít a juttatásokhoz, a támogatáshoz és a szociális biztonsághoz.
  • Az uniós mobilitási programokban való részvétel során a támogatáshoz való hozzáférés biztosítására vonatkozó rendelkezéseket.
  • A javaslatot, amely az Európai Fogyatékossági Kártya gyakorlatba való átültetési és végrehajtási idejének csökkentésére irányul. Ennek értelmében a kártya ötletének megvalósulása nem tarthat túl sokáig.

Köszönetet mondanak a vezető tárgyalónak, Lucia Ďuriš Nicholsonová EP-képviselőnek és az Európai Parlament valamennyi képviselőjének, aki ebben az ügyben kiállt a fogyatékossággal élő emberek jogaiért.

Arra szólítják fel az Európai Parlament és az EU Tanácsának tárgyalóit, hogy mielőbb jussanak megállapodásra az Európai Fogyatékossági Kártyáról és az Európai Parkolókártyáról

Olyan, kiskapuk nélküli megállapodást szorgalmaznak, amely biztosítja, hogy a szöveg közzététele, gyakorlatba ültetése és a kártyák kibocsátása között csak kevés késedelem legyen. A végleges szövegnek emellett olyan kártyákat kell biztosítania, amelyeket finanszírozás és egyértelmű, többnyelvű tájékoztatás támaszt alá a különböző előnyök és kedvezmények igénybevételének módjáról.

Yannis Vardakastanis, az Európai Fogyatékosságügyi Fórum elnöke elmondta:

„Az Európai Parlament ismét bebizonyította, hogy a fogyatékossággal élő emberek oldalán áll. Most egy olyan erős és gyors megállapodást kérünk, amely biztosítja, hogy a fogyatékossággal élő személyek minél hamarabb használhassák ezeket a kártyákat!”

(Angol nyelvről fordította: Taskovics Adél)