Az Európai Parlament jóváhagyta az Európai Fogyatékossági Kártyát – már csak bürokratikus akadályok vannak hátra

Április 24-én az Európai Parlament megvitatta és jóváhagyta az Európai Fogyatékossági Kártyáról és az Európai Parkolókártyáról szóló ideiglenes megállapodást. A most jóváhagyott szöveg még februárban született meg. A megállapodást 607 igen szavazattal, 7 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett hagyták jóvá. A harmadik országok állampolgáraira való kiterjesztésről szóló jelentést szintén jóváhagyták.

Az Európai Fogyatékosságügyi Fórum ünnepli ezt a pillanatot, amely várhatóan a politikai döntéshozatali folyamat végét jelenti

Azt azonban sajnálják, hogy a bürokratikus akadályok miatt a szöveg közzététele (és így a végrehajtásig tartó visszaszámlálás megkezdése) az európai választások utánra csúszik majd. A tárgyalást vezető európai parlamenti képviselő, Lucia Ďuriš Nicholsonová így nyilatkozott:
„A fogyatékossággal élő emberek 15 éve küzdenek ezért a megállapodásért”, és „ők álltak az aggodalmaink középpontjában”.

Az elnök asszony felvázolta az előrelépéseket, ideértve:

  • az Európai Parlament tárgyalói által az irányelvvel kapcsolatban elért eredményeket, többek között az uniós mobilitási programokban részt vevő személyekre való kiterjesztést,
  • a kártyák ingyenes kiállítását, valamint
  • a mozgásszabadsággal kapcsolatos kérdések 5 éven belüli további elemzése iránti kötelezettségvállalást.

Bár a politikai folyamat már lezárult, a szöveg jogi szerkesztése és a 27 uniós nyelvre történő jogi fordítása még késik.

Az EDF szorgalmazta, hogy a fordítás prioritást kapjon

Ennek az az oka, hogy a végrehajtás határideje – vagyis hogy a kártya valósággá váljon – csak a szöveg közzététele után kezdődik. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos szöveget nem lehet jóváhagyni az európai választások előtt. A Fórum felé azt kommunikálták, ez csak a szokatlan mennyiségű jogi szöveg miatt történt így, amelyeket az elmúlt hónapokban jóvá hagytak. Megnyugtatták őket, hogy a hivatalos szöveg tartalma a jövőben már nem változik.

Az EDF arra szólítja fel az EU tagállamait, hogy a kártya gyakorlatba ültetésekor vegyék figyelembe ezt a késedelmet. Ennek fényében tűzzék ki a nemzeti végrehajtási határidőket.

Forrás: az EDF által e-mailben küldött tájékoztató.
(Angol nyelvről fordította: Taskovics Adél)