Belgiumban tartották a siketvak fiatalok első, nemzetközi táborát

2022. június 17. és 26. között zajlott az első, siketvak fiatalok számára rendezett nemzetközi tábor, amelyet a brüsszeli siketvak egyesület szervezett. A hét első felében Brüsszel vonzáskörzetében egy faluban, a második felében a fővárosban kapott helyet. Kb. 70 résztvevőt számlált, amelybe a siketvak fiatalok és asszisztenseik is beleértendők.

A tábor jelmondata az volt: „I’mdeafblind. And sowhat?” Tehát „siketvak vagyok, na és?”

Ezzel kívánták erősíteni a siketvak identitást és az önelfogadást. Az esemény sokszínűségét adta a különböző kommunikációt használó fiatalok részvétele. Bár a legtöbben jelnyelven kommunikáltak és csak néhányan hangzó nyelven, azért a jelnyelvet használók közül is akadt, aki tudott beszélni és használta is a hangját azért, hogy azokkal is barátkozhasson, akik nem ismerik a jelnyelvet. A jelnyelvhasználó résztvevők különböző mértékű látásproblémájuk miatt eltérő módszerekkel kommunikáltak; volt, akinek látótere elegendőnek bizonyult a jelek vizuális értelmezéséhez, másoknak tenyérbe jeleltek.

A program alapvetően előadásokra, workshopokra épült, este különböző szabadidős tevékenységekkel kiegészülve

Az előadások többek között a kommunikációról vagy éppen a diszkriminációról szóltak, ehhez kapcsolódtak feladatok, amelyeket csoportban kellett megoldani. Sajnos a tábor második felére, a brüsszeli tartózkodásunk elején kitört a Covid, emiatt néhány program elmaradt, illetve napi szinten tesztelték Covidra a résztvevőket. Én ekkor már az Európai Siketvak Unió közgyűlésén vettem részt, ahol auditornak választottak.

A tábor szervezői megkerestek és kérték, mondjam el a véleményem a szervezésükről

Mivel alapvetően a jelnyelvet használók voltak többségben, a legtöbb program a jelnyelv szempontjából volt kialakítva és a vizualitásra épült. Azt gondolom, a fiatal generáció feladata az lehetne, hogy ezen nemzetközi táborok alkalmával mind a jelnyelv, mind a hangzó beszéd előtérbe kerüljön, ezáltal a résztvevők is jobban kapcsolódni tudnának egymáshoz.
A következő tábornak Németország ad otthont 2024-ben. A szervezők várják az építő jellegű ötleteket a brüsszeli tábor résztvevőitől. Örömmel teszek eleget a kérésnek és segítek a szervezésben, hogy a két év múlva jelentkező fiatalok is nagyszerű élményeket szerezzenek.

Dr.Babinszki Vera