Kerekasztal-beszélgetés Szlovéniában a siketvak személyek jogi helyzetének rendezéséért

2022. november 25-én a szlovén siketvakokat tömörítő szervezet, a DLAN, kerekasztal-beszélgetést szervezett. Az eseményt Ljubljanában, az önkormányzat épületében tartották olyan résztvevőkkel, mint például dr. Sanja Tarczay, a Siketvakok Világszövetségének elnöke, valamint Szlovénia kormányának képviselői. A találkozás célja a siketvak személyek társadalmi státuszának és jogainak mielőbbi rendezése volt. A felszólalók ismertették azokat a nehézségeket, melyekkel az egyidejű látás-és hallássérüléssel élő személyek nap mint nap szembesülnek. Ezzel kívánták érzékeltetni, hogy miért van szükség a jogi helyzetük mielőbbi rendezésére. Kiemelték, hogy ennek leghatékonyabb módja, ha konstruktív együttműködés jön létre az érdekelt felek között.

Vinko Trinkaus, aki maga is siketvak, elmondta

Ahhoz, hogy eleget tudjon tenni mindennapi feladatainak, egy személyi segítőre és egy jelnyelvi tolmácsra is szüksége van, – őket a DLAN rendeli ki mellé. A megfelelő segítségnyújtás mellett képes önállóan vinni az életét – intézeti körülmények között semmiképp nem szeretne lakni.

Boštjan Dragan

Boštjan Dragan professzionális segítője, tolmácsa segítségével arról számolt be, hogy ő a kommunikációhoz a siketvak nyelvet használja amelynek alapja az érintés. Számára ez a nyelv azért létfontosságú, mert rajta keresztül tudja kifejezni magát, megérteni másokat és megértésre találni. Több siketvak személlyel együttműködésben azon dolgoznak a DLAN keretein belül, hogy még tovább fejlesszék az általuk használt nyelvet.

Dr. Sanja Tarczay

Dr. Sanja Tarczay bemutatta a Siketvakok Világszövetségét. Kiemelte, hogy Szlovéniából a DLAN az egyetlen törvényes tagja a szervezetnek. Az egyesület fejlődését egészen a megalakulásától kezdve figyelemmel követi és nagyon büszke rájuk, amiért nemzetközi szinten is képviselik a siketvak személyeket. Örömmel értesült arról, hogy a siketvak emberek által használt nyelv Szlovénia alkotmányának részévé vált, ez más országok számára is követendő példa lehet. Mindemellett reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a megszülető jogosultságok nem maradnak meg az írott jogszabályok szintjén. A politikusok gyakran mondják, hogy nagyon kevés személy él ezzel a kettős érzékszervi sérüléssel. Ez azonban nem lehet indok arra, hogy jogi helyzetük rendezés nélkül maradjon.

Dr. Simona Gerenčer

Dr. Simona Gerenčer, a DLAN főtitkára hangsúlyozta, milyen nagy szükség van arra, hogy a szóban forgó személyek jogi helyzete mielőbb rendezve legyen. Úgy fogalmazott:
Szlovénia rendelkezik a kellő tudással, tapasztalattal és nemzetközi támogatottsággal ahhoz, hogy ez minél hamarabb megtörténhessen és az érintettek részesülhessenek ennek előnyeiben.

A beszélgetésen felszólaló politikai szereplők

A beszélgetésen felszólaló politikai szereplők, mint Mag. Mateja Toman (Szlovénia Fogyatékossággal Élő Szervezetei Országos Tanácsának elnöke), Tanja Dular (Munkaügy, Család-, Szociális Ügyek és Esélyegyenlőség Minisztériuma), Azra Herceg (Egészségügyi Minisztérium államtitkára), Matevž Čelik Vidmar (a Kulturális Minisztérium államtitkára) mindnyájan kifejezték, hogy kiállnak emellett az ügy mellett és teljeskörű támogatásukról biztosították mindazokat, akik a siketvak személyek jogainak szabályozásáért dolgoznak.

(Forrás: a DLAN munkatársai által küldött, angol nyelvű híranyag. Fordította: Taskovics Adél)