Lezajlott az EDbU tisztújító közgyűlése

Az Európai Siketvak Unió (EDbU), 3 évvel a budapesti találkozó után, újra személyes megjelenéssel tartotta meg éves közgyűlését Brüsszelben, június 23-25-én.

 • Hogyan alakult a tisztségviselők választása?
 • Milyen témákat tárgyaltak meg a közgyűlésen?
 • Miről volt szó az első Idős Siketvakok Fórumán?
 • Milyen problémákról beszéltek a Siketvak Nők Fórumán?

Gangl Tamás, egyesületünk elnökének beszámolója alapján összefoglalta: Taskovics Adél kollégánk.

A közgyűlés programpontjai

Az eseményen 11 ország teljes jogú tagszervezete képviseltette magát. A résztvevőket Kósa Ádám és Biljana Borzan európai parlamenti képviselők köszöntötték videóüzenetükben. A közgyűlés új szervezeteket vett fel az EDbU tagjai sorába: a holland siketvak szervezet teljes jogú tagként, a portugál siketek szövetsége pedig társult tagként csatlakozott. A vezetőség éves beszámolójának és a számos alapszabály módosításnak az elfogadását követően került sor az új vezetőség megválasztására.

A választások eredményei

Az Európai Siketvak Unió új elnökének Francisco Javier TriguerosMolinát, a spanyol siketvak szövetség elnökét, míg alelnöknek Gangl Tamást, egyesületünk elnökét választották meg. A három további vezetőségi helyre hat jelölt indult, akik közül végül az eddigi elnökasszony, SanjaTarczay Horvátországból, Peter VanhoutteBelgiumból, valamint új vezetőségi tagként VelichkaDraganova Bulgáriából kapta meg a többség támogatását. Két új auditort is megválasztottak, egyesületünk tagja, és egyben munkatársa, dr.Babinszki Vera, illetve a dán BjarneHvidsten Jensen személyében.

A választásokat követően több témát is megvitattak a jelenlévők

Világnapok

Többek között az új EDbU elnök javasolta, hogy a Fehér Bot Napjához hasonlóan, legyen Piros-fehér bot Nemzetközi Napja is. Fontos célnak tartja a piros-fehér bot elismertetését minden országban, mint a siketvakok szimbólumát, és hogy erre felhívjuk a közvélemény figyelmét. Az új nemzetközi nap dátumát illetően nem jutottak konszenzusra a résztvevők, ezért az új vezetőségre vár a megfelelő nap kiválasztása.

Siketvak embereket segítő kutyák

Francisco Trigueros szintén beszámolt arról, hogy a spanyol vakok szövetségével együttműködve dolgoznak azon, hogy a siketvak emberek számára is képezzenek vezető kutyákat. A siketvak-vezető kutyák jelzésére pedig szintén javasolják a piros-fehér színű hám használatát, hogy megkülönböztessék a vakvezető kutyáktól. Szeretnék elérni, hogy ezt a jelzést minden országban egységesen alkalmazzák.

A közgyűlés után került sor az első Idős Siketvakok Fórumára, majd a Siketvak Nők Fórumára

A közel 80 éves Geir Jensen Norvégiából, a Siketvakok Világszövetségének elnöke, beszélt az öregedéssel járó egészségi állapot változásáról, beleértve a hallás és látás romlását, valamint a demencia kialakulását, amelyek jelentős kihívások elé állítják az idősödő embereket. Az agy öregedésével kapcsolatban kiemelte:

“Fontos, hogy több intézkedést tartsunk szem előtt, hogy biztosítsuk, hogy az agyunk megkapja, amire szüksége van. A legfontosabb intézkedések közé tartozik az agy egészségéről való gondoskodás. A következő három tényező különösen fontos:

 1. Az agy számára előnyös, ha egészségesek az erek, amelyek nem tömődnek el, és nem akadályozzák a vér szabad áramlását az agyba. A fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a dohányzásról való leszokás, valamint a koleszterinszint és a vérnyomás szabályozása mind ajánlott.
 2. Fontos a szellemi testmozgás, hogy megelőzzük az olyan betegségek kockázatát, mint a demencia. Ez lehet például valami új dolog megtanulása, keresztrejtvényfejtés vagy más agytorna.
 3. A társas kapcsolatok és a másokkal való kommunikáció hozzájárulhat az elszigeteltség, és ezáltal a magány, a depresszió és a stressz megelőzéséhez.

Mindezek fontos tényezők a jó agyi egészség szempontjából.”

Azt is elmondta, hogy Norvégiában az egészségügyi szakszolgálaton belül két olyan nemzeti szolgálat működik, amely közvetlen segítséget nyújt a siketvakok számára. Az élet minden szakaszában segítik őket, beleértve az időskort is. Az egyik olyan tanácsadókkal rendelkezik, akik a mindennapi életben tapasztalt kihívásokban tudnak segíteni, míg a másik a mentális egészségügyi zavarok kezelésére összpontosít.

Második előadásában Geir Jensen beszámolt egy érdekes projektről

2019-ben az Egészségügyi Világszervezet a 2020-2030 közötti időszakot az egészséges öregedés évtizedévé nyilvánította. Ennek keretében 2019 októberében elindult a SHAPES projekt, amely az idősebb felnőttek – egy évről évre növekvő népességcsoport – igényeinek és elvárásainak kielégítésére irányuló kezdeményezés. A SHAPES, a Smart and HealthyAgeingthroughPeopleEngaging in Supportive Systems (Intelligens és egészséges öregedés a támogató rendszerekben részt vevő emberek révén) rövidítése, amelyet az Európai Unió finanszíroz, és összesen 14 európai országot érint. A projekt hozzájárul az európai egészségügyi és ellátórendszerek javításához, valamint egy nyílt és nagyszabású platform kiépítéséhez.

A SHAPES több mint 2000 idős személyt fog bevonni 15 kísérleti helyszínen, köztük siketvak időseket is

Mellettük számos, szintén kulcsfontosságú érdekelt felet, hogy megoldásokat mutasson be az idősek egészségének, jólétének és függetlenségének javítására. A Világszövetség szerepe a projektben a siketvak közösség nézőpontjának a SHAPES-ba való bevitele konzultációk, fókuszcsoportok, interjúk révén. A Világszövetségnek különböző céljai vannak a projektben, többek között a siketvakság mint egyedi fogyatékosság és annak sokfélesége, valamint a piros és fehér bot, a kísérő-tolmácsok stb. tudatosítása, illetve innovatív technológiák tesztelése a siketvakok életének javítása érdekében, a társadalomban való jobb részvétel, integráció és láthatóság elősegítése.

A siketvak nők fórumán

A Siketvak Nők Fórumán Raquel Alba, a Vakok Spanyol Nemzeti Szervezetében a Siketvakok csoportjának koordinátora “Siketvak nők otthon és a munkahelyen Spanyolországban” címmel tartott előadást. Az érintettek helyzetét háromféle szempontból vizsgálta:

 1. Pszichológia:
 2. Mivel országukban egyre többeknek van szerzett, korral összefüggő siketvaksága, itt az érintetteknek ezt a csoportját vette alapul. A spanyol siketvak nők leggyakoribb profilja: felnőtt, vagy már korosodó hölgy, szerzett siketvaksággal.
  Pszichológiai szempontból ilyenkor nagyon összetett folyamaton mennek keresztül, hiszen a hallás-és a látás romlása vagy elvesztése miatt az élet minden aspektusában változik valami.

 3. Lakókörnyezet:
 4. A háztartások típusát tekintve túlnyomó többségük kétszemélyes családi közösségben él. A második legnépesebb csoportot olyanok alkotják, akik egyedül töltik mindennapjaikat. Ők többnyire megkapják az életvitelüket megkönnyítő segítséget, például otthoni támogatószolgálat vagy ételek házhoz szállítása. Ezáltal könnyebben tudják folytatni szokásos életvitelüket a már jól ismert környezetükben, habár a segítőkkel folytatott kommunikáció nem mindig mondható zökkenőmentesnek.

  Nyugdíjasoknak fenntartott intézményben is elég sok siketvak személy él: 113 férfi és 140 nő. Többségük csak álmodhat olyan lakóotthonról, ahol több személyes térre és támogató szolgáltatásra is számíthatnak, mely válaszol a szükségleteikre, mint a vásárlás, kényelem, szabadidő, orvosi ellátás, kommunikáció egymással és a segítőkkel.

 5. Munkavállalás:
 6. ezen a téren két, alapvető helyzetről beszélhetünk. Az egyik azoké a nőké, akiknek már volt munkájuk, amikor siketvakká váltak. Gyakran szinte kötelezőnek érzik, hogy otthagyják a munkahelyüket és nyugdíjaztassák magukat. Van stabil jövedelmük, az anyagi helyzet nem jelent számukra különösebb nehézséget, de életükben hatalmas változások állnak be. Ez pedig izoláltsághoz és magányhoz vezethet.

A második esetben azt megelőzően vesztik el látásukat és hallásukat, hogy elhelyezkednének. A fő problémájuk, hogy anyagi biztonságban legyenek, így olyan állásért küzdenek, mely nemcsak érdeklődési körüknek felel meg, de szükségleteiket is kielégíti. Ez azonban nem könnyű feladat, ezért néha arra kényszerülnek, hogy állami segélyért jelentkezzenek vagy anyagi szempontból családjuktól függjenek.

2021-ben 141 siketvak személy keresett munkát, 64 férfi és 77 nő. Közülük mostanra 42 talált, legtöbbjük férfi. Ez megint azt jelzi, hogy még a siketvakok között is könnyebb a férfiak dolga, ha munkakeresésről van szó.

Köszönet a szervezőknek, a segítőknek és mindenkinek, aki munkájával, odafigyelésével hozzájárult ahhoz, hogy a résztvevők jól érezhessék magukat Brüsszelben és hatékonyan végezhessék érdekképviseleti munkájukat!