Megállapodás a mesterséges intelligenciáról szóló törvényről: részleges győzelem az akadálymentesítés terén

Az európai intézmények által az úgynevezett „mesterséges intelligenciáról szóló törvényről” kötött megállapodás tartalmaz néhány kifejezetten értékes rendelkezést. Még akkor is, ha nem éri el azt az „aranyszabályt”, amelyet más civil szervezetekkel egyetemben az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) is remélt.
Csatlakoznak más civil szervezetek előzetes elemzéséhez. Ennek értelmében a törvény nem megy elég messzire az emberi jogok teljes körű védelme érdekében.

Megjegyzik, hogy részleges győzelmet arattak a fogyatékossággal élő emberek hozzáférhetősége tekintetében

A magas kockázatú mesterséges intelligencia rendszereknek ugyanis meg kell felelniük a hozzáférhetőségi követelményeknek. Ez egy fontos kiegészítés, és üdvözlik, hogy bekerült a végleges megállapodásba.
Az Európai Fogyatékosságügyi Fórum a jövőben támogató anyagokat dolgoz ki, hogy útmutatást adjon tagszervezeteinek a mesterséges intelligenciáról szóló törvény végrehajtásához.

Yannis Vardakastanis, az EDF elnöke elmondta:

„A mesterséges intelligencia jelentős kockázatokat jelenthet a fogyatékossággal élő személyek és más marginalizált csoportok számára, ha nem szabályozzák megfelelően. A mesterséges intelligenciáról szóló törvény foglalkozik az emberi jogokkal, de nem olyan átfogóan, mint reméltük – most felszólítjuk az Európai Uniót, hogy a jövőbeli kezdeményezésekkel pótolja ezt a hiányosságot”.

Forrás: Edf-feph.org

(Angol nyelvről fordította: Taskovics Adél)