Megállapodás született az Európai Fogyatékossági Kártya harmadik országok állampolgáraira történő kiterjesztéséről

Az uniós intézmények március 4-én megállapodásra jutottak arról, hogy az EU-ban jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok jogosultak az Európai Fogyatékossági Kártya és az Európai Parkolókártya igénybevételére. Technikai okokból a Fogyatékossági Kártyára vonatkozó javaslatnak ezt a részét leválasztották az eredeti javaslatról, amelyről már február 8-án megállapodás született. Az Európai Unió intézményei közötti tárgyalások igen gyors fordulóját követően most már erről a második javaslatról is megállapodtak.

Ez utóbbi mindössze egy rövid szövegből áll, amely a korábban elfogadottak hatályát kiterjeszti a harmadik országok állampolgáraira

Ebbe bele kell érteni a tagállamokban jogszerűen tartózkodó menedékkérőket, valamint a hontalan személyeket és személyes segítőiket, állampolgárságuktól függetlenül. Az eredeti irányelvhez hasonlóan további részleteket tartalmaz az információnyújtásról, valamint az interszekcionalitásról. A jogszabály tartalma végleges, de az EU Tanácsának még hivatalosan jóvá kell hagynia. Az Európai Parlament remélhetőleg áprilisi plenáris ülésén szavaz róla.

Forrás: Edf-feph.org

(angol nyelvről fordította: Taskovics Adél)