Nemzetközi konferenciát tartottak Bulgáriában

Az alábbiakban Gangl Tamás, egyesületünk elnökének beszámolóját olvashatják az eseményről.

A 40 éves bolgár siketvak mozgalom, a 20 éves „Hang és Fény” című egyesületi magazin, valamint az Európai Siketvak Unió (EDbU) megalakításának 20 éves évfordulója alkalmából a Bolgár Siketvakok Egyesülete egy nemzetközi konferenciát tartott szeptember 26-án Varnában. Az eseményen a Siketvakok Országos egyesületét dr. Babinszki Vera jogászunk és jómagam, mint a SVOE elnöke képviseltük.

A konferencia emléklapja

A programon résztvevő nemzetközi és bolgár résztvevőket Velichka Draganova, a Bolgár Siketvakok Egyesületének elnöke köszöntötte. Kiemelte a siketvak mozgalom jelentőségét Bulgáriában, ami a bolgár látássérülteket tömörítő szervezetből indult ki, és alakult később önálló szervezetté. Megemlítette Dimitar Parapanov tevékenységét ebben a mozgalomban, aki haláláig küzdött a siketvak emberek jogaiért, életminőségük javításáért a Bolgár Siketvakok Egyesületének elnökeként.

Az Európai Siketvak Unió nevében a szervezet elnöke, Francisco J. Trigueros Molina videó üzenetében gratulált a bolgár szervezetnek az eddig elért eredményekhez, valamint megemlékezett az európai szervezet megalapításának évfordulójáról. Sajnos személyesen nem tudott részt venni ezen a fontos eseményen, mivel nem kapott anyagi támogatást a részvételhez, a jelnyelvi tolmácsok finanszírozásához.

a konferencia résztvevői

Számos bolgár szervezet és intézmény képviselői is kifejezték elismerésüket a bolgár siketvak mozgalom tevékenységéért, eredményeiért.

A folytatásban több bolgár és külföldi előadót hallgathattunk meg különböző témákban

Sanja Tarczay, a horvát siketvakok szervezetének, valamint a Siketvakok Világszövetségének elnöke a siketvakságról, mint egyedülálló fogyatékosságról, valamint a siketvak emberek jogairól és társadalmi befogadásáról tartott előadást. Ennek az előadásnak az volt a célja, hogy megismertesse a résztvevőkkel a siketvakság sajátosságaival és főbb jellemzőivel kapcsolatos korlátozott ismereteket.

A konferencia résztvevői

Prof. Mira Tsvetkova-Arsova, a Szófiai Egyetem Speciális Pedagógia és Logopédiai Tanszék tudósa a bulgáriai siketvakság oktatása és rehabilitációja terén elért eredményekről, valamint a szakemberek képzéséről számolt be.

A délutáni szekciók témái

A délutáni szekcióban a haptikus kommunikációról volt szó, azaz a váll és hát felületén történő jelzésekről, ami az egyik módja lehet az információ átadásának a siketvak személyek számára, amely során többek között a környezetben lévő dolgok elhelyezkedését, vagy a beszélgetőpartner reakcióját közvetíthetik, amikor más taktilis módszerrel nincs lehetőség átadni az információt. A haptikus kommunikációk alkalmazásáról és előnyeiről beszélt Peter Vanhoutte Belgiumból, aki teljes siketvaksággal él, ezért számára különösen fontos ez a módszer. Francisco J. Trigueros Molina pedig videó prezentációjában számolt be arról, hogy a dán siketvak szervezet közreműködésével egy projekt keretében kidolgozták a saját haptikus jelrendszerüket Spanyolországban.

a konferencia résztvevői

A Siketvak Nők Fóruma keretében dr. Babinszki Vera tartott előadást a magyarországi helyzetről. Elmondta, hogy több jogszabály is szól a diszkrimináció tilalmáról, azonban a többszörös diszkriminációra nincs eljárás, például ha fogyatékossággal élő nőként ér valakit hátrányos megkülönböztetés. A magyar fogyatékosságügyi program ugyan megemlíti, hogy az államnak fel kell lépnie a többszörös diszkrimináció ellen, és komplex szolgáltatásokat és stratégiát kell kidolgoznia a hátrányok kiküszöbölésére, a fogyatékossággal élő emberek életének javítását célzó intézkedések azonban nem tartalmazzák a nemi szempontokat. Vera azt is kiemelte, hogy a fogyatékossággal élő nőket ért erőszakos cselekményekről nem gyűjt adatokat az állam. Végül pozitív példaként szót ejtett a 2023-ban megtartott „Nem maradunk láthatatlanok” címet viselő fotókiállításról, ahol a fogyatékossággal élő nők megmutatták, hogy fogyatékosságuk mellett nők is.

A konferencia végén Velichka Draganova oklevelet és emlékplakettet adott át az előadóknak és az EDbU vezetőségi tagjainak.

Másnap egy kikötői hajózáson vehettünk részt, ahol a kalóznak beöltözött legénység minket is kalózzá keresztelt magunk által kitalált névvel. Volt olyan, aki kedvenc italáról nevezte el magát, más a Mosoly Kapitány vagy Fekete Tenger nevet adta magának.

A nemzetközi program zárásaként a Gálavacsorán az EDbU logójával csodálatosan díszített tortával ünnepeltük meg az európai szervezet megalapításának 20. évfordulóját.