SINOSZ, SVOE és JTHA közös közleménye

Kedves siket, siketvak és nagyothalló tolmácsszolgálati ügyfeleink!

A tolmácsszolgáltatást előíró jogszabályi rendelet a mai napig pályázati rendszerben biztosítja a tolmácsszolgálatok működéséhez szükséges forrásokat. A rendelet alapján kidolgozott szigorú pályázati feltételek és a Magyar Országgyűlés által jóváhagyott költségvetési keret Budapesten jelenleg mindössze 3 jelnyelvi tolmácsszolgálat 3 évre szóló működtetését teszi lehetővé.

Örömmel értesítjük ügyfeleinket, hogy sikeres pályázatunk eredményeként 2018. április 1-től, 6 év után a SINOSZ Fővárosi Jelnyelvi Tolmácsszolgálata ismét a Budapest Benczúr utcai Székházában fogadhatja az ügyfeleket és láthatja el Budapesten és Pest megyében a tolmácsolási igényeket.

A pályázatot az EMMI megbízása alapján a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. írta ki és a pályázatokat elbíráló bizottság döntése értemében a SINOSZ Fővárosi Tolmácsszolgálata mellett a Jelnyelvi Tolmácsok a Hallássérültekért Alapítvány és a Siketvakok Országos Egyesülete tudott eleget tenni a szigorú pályázati elvárásoknak, így az ügyfeleket ezek a Szolgálatok változatlan feltételek mellett várják a jövőben is.

A SINOSZ pozitív pályázati eredmény felett érzett örömét azonban beárnyékolja az eredmény kihirdetésének ideje és módja. Sajnálatosnak tartjuk, hogy a hírt a pályázati kiírója úgy tette közzé, hogy a felmerülő szakmai és szolgáltatásszervezési kérdésekre 4 napig nem is remélhettünk válaszokat. Ennek következtében az ügyfelek ellátatlanul maradhattak, mivel az új pályázati szakasz első munkanapja 2018. április 3-a.

A SINOSZ átérzi a sikertelen pályázóknál regisztrált tolmácsok bizonytalan helyzetét és mindent megtesz, hogy a siket, nagyothalló és siketvak ügyfelek szabad tolmácsválasztási joga és ellátottsági biztonsága a pályázatokkal járó kockázatok miatt ne sérüljön.

Mint szakmai szolgáltató és a hallássérült személyek érdekvédelmi szervezete megnyugvással értesültünk, hogy a 2018. április 1-től ellátatlan  Pest megye és Vas megye sorsát ismételt pályázat kiírásával a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. rendezni kívánja, és ezáltal a megyékben élő jelnyelvi tolmácsszolgálati ügyfelek élhetnek a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló 2009. évi CXXV. törvény adta lehetőségeikkel.

Kérünk minden budapesti és pest megyei tolmácsszolgálati ügyfelet, hogy a SINOSZ Fővárosi Jelnyelvi Tolmácsszolgálata mellett keressék bizalommal a Jelnyelvi Tolmácsok a Hallássérültekért Alapítványt, a Siketvakok Országos Egyesületét, hiszen valamennyien azon dolgozunk, hogy az átállás zökkenőmentesen menjen végbe és siket, nagyothalló és siketvak tagjaink, ügyfeleink elégedettek legyenek.

Tolmácsszolgálataink és elérhetőségeik:

Siketvakok Országos Egyesülete Jelnyelvi Tolmácsszolgálat: https://svoe-tolmacs.hu

Jelnyelvi Tolmácsok a Hallássérültekért Alapítvány Fővárosi Jelnyelvi Tolmácsszolgálata: http://www.jtha.hu

SINOSZ Fővárosi Jelnyelvi Tolmácsszolgálata: http://www.tolmacsszolgalat-fovaros.hu

Jelnyelvi verzió