Személyi segítő szolgálatunk és a Hírmondó is bemutatkozott az „Esély” című műsorban

Az alábbi cikket az „Esély” 2023. június 24-i és július 8-i adása alapján írta: Taskovics Adél kollégánk, aki a Hírmondó c. magazinunk szerkesztője is többek között. . Az írás végén a Médiaklikk oldalán található, (még fél éven át visszanézhető) műsorok linkjei szerepelnek majd.

Az M1 és a Duna World televíziós csatornáin rendszeresen látható „Esély” című műsorban ismét szó volt az egyesületünkben végzett munkáról.

A személyi segítő szolgáltatásunk bemutatásáról

A 2023. június 24-én sugárzott adás egyik riportjában a személyi segítő szolgáltatásunkat mutatták be. A kezdő képsorokban Miklós Csilla munkatársunk Gődér Dalmával találkozott a metrómegállóban. Innen együtt folytatták útjukat a forgatás idején éppen aktuális kirándulásunk helyszínére, a Kopaszi-gátra.

Dalmáról megtudhattuk:

Születése óta vak, hallását hallókészülék segíti. Elmondta: ha számára ismeretlen útvonalon közlekedik, szüksége van a kísérésre. Akadnak azonban olyan helyszínek, ahová önállóan is eljut, ilyen például a Siketvakok Országos Egyesületének az irodája.

Ahogyan a segítő szolgálat működik

A személyi segítő szolgálat előzetes egyeztetés alapján vehető igénybe. A segítők az ügyfél egyéni szükségleteihez alkalmazkodnak, aminek részleteit előre megbeszélik. Csilla úgy fogalmazott: ha egy adott személyt még kevésszer kísért és nem alkotnak összeszokott párost, elengedhetetlen, hogy jelezze, ha lépcső vagy mozgólépcső következik. Adott esetben praktikus lehet meg is állni ezek előtt. Ha valaki nem közlekedik egyedül, hasznos lehet a számára, ha kísérője a korlátra helyezi a kezét. (Pl.: mozgólépcső, aluljárók stb.) Más ezt nem igényli és megtalálja önmagától, hogy hol is tud kapaszkodni. Esetenként előfordul, hogy a kísérő szóban is jelzi: most lépcső következik. Aki kísérést vállal, annak sok mindenre kell figyelnie, egymástól akár nagyon eltérő igényekhez is kell tudnia alkalmazkodni.

A segítségnyújtásról még a közlekedésben

Dalma a közlekedésben rugalmasnak tartja magát. Ahhoz, hogy biztonságérzete meglegyen, szívesen veszi, ha ő karolhat a kísérőjébe. Számára az az előnyös, ha a látó személy mindig egy lépéssel előtte halad. Csilla ismertette a látó vezető technikát. Ilyenkor a látássérült személy az őt vezető társa karját fogja meg és így követi le a mozgását. Vannak különböző jelzések, melyeket a kísért fél tud értelmezni, de van, akinek szóban is ki kell egészíteni az instrukciókat.

Siketvak emberek kísérésekor az sem mindegy, hogy melyik oldalon megy a segítő

Ezt a hallássérülés befolyásolja. Értelemszerűen érdemes azon az oldalon lenni, amelyiken jobb a hallásteljesítmény. Dalma esetében ez a bal oldal, mert erre a fülére hall többet.

Az is fontos szempont, hogy az együtt közlekedők milyen mértékben tudják összehangolni lépteik ütemét

Csilla saját bevallása szerint egy kicsit gyors lépésű. Emiatt szereti leegyeztetni a másikkal, hogy megfelel-e neki az általa diktált tempó. Amikor számára addig ismeretlen emberrel találkozik, megkérdezi: van-e valami olyan plusz dolog, ami könnyebbség lehet, de az előzetes megbeszélések során még nem hangzott el.

A személyi segítést szerződés alapján igényelhetik az egyesület ügyfelei. Mindazok, akik vagy egyidejű látás-és hallássérüléssel élnek, vagy valamilyen okból a Siketvakok Országos Egyesületénél részesülnek rehabilitációban.

Csilla elmesélte, mit is tartalmaz a szolgáltatási szabályzat, amit előzetesen felolvasnak a jelentkezőknek

Ebben a következők állnak:

  • Kik vehetik igénybe a kísérést;
  • Mi a kísérés menete;
  • Milyen szolgáltatásokra vehető ez igénybe;
  • Mettől meddig lehet igénybe venni;
  • Hogyan kell lemondani;
  • Mikor jelezzék, hogy hogyan kérik a kísérést.

Ahhoz, hogy az együtt töltött idő kellemesen teljen, alapvető feltétel, hogy a siketvak személy és a segítője jól megértse egymást. Csilla szerint az ő szakmájában olyan tulajdonságok várhatók el, mint a megbízhatóság, rugalmasság, valamint az empátia. Mindemellett többször konzultál rehabilitációs tanárokkal. Olyan technikákat tanulhat tőlük, melyek sokat segíthetnek a kísérés színvonalának további emelésében.

Bár a személyi segítő szolgálatot Csilla és Dalma szavain keresztül ismerhettük meg, a képi anyagban a kirándulás helyszíne épp úgy megjelent, ahogyan a programon részt vevő tagok és munkatársak népes csapata is.

A Hírmondó bemutatása

Két héttel később, a július 8-i műsorban a havonta megjelenő Hírmondó és annak szerkesztője kapott helyet. Mielőtt azonban ez megtörtént volna, átfogó kép tárult a nézők elé a szervezet által nyújtott szolgáltatásokról.

Az egyesület rövid bemutatásáról

„Az élet minden területén támogatja tagjait a Siketvakok Országos Egyesülete”. – ezzel a mondattal vette kezdetét az adás ránk vonatkozó szakasza. Utána megemlítették a személyi segítő szolgáltatást, a rehabilitációs és kommunikációs támogatást, illetve azt, hogy jogász kollégánk is van, aki segíti az egyesülethez fordulókat.

Kedves Éda ügyvezető elmondta, a szervezet folyamatosan azért dolgozik, hogy válaszoljon a tagság igényeire, például az akadálymentesség és a hozzáférhetőség terén. E célt szolgálja a segédeszköz-támogatás is. Ezen felül bármilyen beérkező kérésre, igényre figyelmet fordítanak a kollégák és igyekeznek eleget tenni a tagok kéréseinek. Számos közösségépítő jellegű programot is szervezünk. Az egyesület saját újságjában, a Hírmondóban lehet ezekről is olvasni, a szerkesztő mindig beszámol a házunk táján történt eseményekről.

A következő percekben kiderült, kinek a munkája áll a havonta megjelenő magazin mögött

Rövid bemutatásomban elhangzott: látássérült vagyok, csupán fénylátással rendelkezem. Kiemelték: kommunikáció-és médiatudomány mesterszakon szereztem diplomát.

„Aligha van a világon még egy olyan folyóirat, mely ennyi féle formában jelenik meg, mint a Hírmondó”. – lehetett hallani a megszólalásokat összefogó, egységgé formáló átkötő szövegben.

Ezt a gondolatmenetet tovább fűzve soroltam is: kikerül a honlapra, megjelenik a közösségi oldalunkon, kör e-mail formájában is eljut a tagokhoz. Tudomásom szerint vannak néhányan, akik nem használnak számítógépet, ők papírra nyomtatva kapják meg. Van annyi látásmaradványuk, hogy ebben a formában el tudják olvasni. „Hangzó változatról” olyan értelemben beszélhetünk, hogy akinek hallásteljesítménye ezt lehetővé teszi és elektronikus formában tanulmányozhatja a magazint, képernyőolvasó program segítségével ismerheti meg annak tartalmát. Aki hallása helyett tapintására hagyatkozva tudja beszerezni az információkat, annak pedig ott a Braille kijelző az olvasáshoz.

Rovatok a magazinban

A Hírmondó sokféle rovatból épül fel, pl.: Házunk tájáról – egyesületi hírek, Társszervezeteink hírei (ezek legtöbb esetben külföldi, siketvakokat tömörítő szervezetekről szólnak). Ehhez kapcsolódóan kitértem arra az újításra, amit a most elindított, nemzetközi interjúsorozat hozott. Ennek az a célja, hogy összehasonlíthassuk: más országokban milyen a siketvakokért tevékenykedő szervezetek helyzete, hogyan élnek az érintettek.

Kifejtettem: az idegen nyelvek tanulása számomra hobbi. Munkám során jelenleg az angolt tudom jól kamatoztatni, de a francia középfokú nyelvvizsga megszerzésére is készülök.
A hírlevélbe újításként vezettem be a „Hónap verse” című rovatot, mindig ezzel zárul a lapszám. Nagyon szeretem az irodalmat, a vers pedig különösen fontos része az életemnek. Épp ezért úgy gondoltam: szívesen részesíteném az egyesület tagjait is ebben a kulturális élményben. Így minden összeállítás végére választok egy szezonális költeményt.
Újdonságnak számít az az alkalmanként megjelenő rovat is, mely a rehabilitációs szolgáltatásainkról szól, illetve egyéb, szintén a rehabilitációhoz kötődő híreket közvetít. Ennek címe: „Rehab – ha rabja az akadályoknak”.

A július 8-i műsor rólunk szóló része az alábbi, frappáns mondattal zárul:
„Tartalmas és hasznos olvasmány az érintettek számára a Siketvakok Országos Egyesületének havi magazinja, a Hírmondó”.

Szerkesztői megjegyzésként ehhez csak annyit fűznék hozzá: továbbra is azon igyekszem, hogy az itt közzétett írások a jövőben is érdemesek legyenek a fenti vélekedésre.

Esély 2023. június 24-i adás linkje (05:12-től kezdődik a ránk vonatkozó rész):
https://mediaklikk.hu/video/esely-2023-06-24-i-adas/

Esély 2023. július 8-i rész ránk vonatkozó része (külön link lett ahhoz, ami rólunk szól):
https://mediaklikk.hu/video/esely-2023-07-08-i-adas-2/