Foglalkozási rehabilitáció

Munkakeresést, elhelyezkedést vagy képzésbe kerülést támogató ingyenesen igénybe vehető komplex program, amely tartalmazz:

 • állapotfelmérést, célállás meghatározást
 • munkavállalói készségfejlesztést (önéletrajzírás, interjúra való felkészítés, speciális szükségletek képviselete),
 • személyre szabott munkahely- vagy képzésfeltárást,
 • munkaközvetítést
 • kommunikációs segítségnyújtást munkavállalók és munkáltatók között,
 • munkahelyi akadálymentesítést,
 • és utánkövetést.

A foglalkozási rehabilitáció célja, hogy ügyfeleink önálló, teljes értékű munkavállalóként jelenjenek meg a nyílt munkaerőpiacon, tudásuknak, képességeiknek megfelelő munkakörökben helyezkedjenek el és munkavállalásuk tartós legyen.

A foglalkozási rehabilitációnak nem feltétele az Egyesületi tagsági viszony, sem a megváltozott munkaképesség, azonban minden jelentkezőnek orvosi papírokkal igazolnia kell látás- és hallássérülését.

A program lehetőséget biztosít siketvak személyeken kívül, látássérült emberek bevonására is!       

A program menete:

 1. A jelentkezőket munkatársaink átfogó állapotfelmérésben részesítik, ami tartalmazza álláskeresési-, pszichológiai- és szociális felmérésüket valamint sérült érzékszerveiknek funkcionális vizsgálatát.
 2. Igényeik, képességeik és tapasztalataik beazonosítását követően az ügyfelekkel közösen határozzuk meg a célállást, valamint a konzultációk várható irányát és tartalmát. A konzultációk során célunk az ügyfelek korábbi nehézségeinek és akadályainak feltárása valamint azok feldolgozása a későbbi sikeres és tartós elhelyezkedés érdekében.
 3. Az álláskeresők végzettségének, készségeinek, kompetenciáinak megfelelő munkakör feltárásában nyújtunk segítséget, munkaközvetítés során támogatjuk a munkaadó és munkavállaló közötti kapcsolat kialakítását. Lehetőség nyílik arra, hogy a jelölteket elkísérjük az állásinterjúra, illetve, hogy a munkaadó felé közvetítsük és képviseljük a munkavállaló speciális szükségleteit.
 4. Sikeres elhelyezkedést követően, ha szükséges, a tartós és biztonságos munkavégzés érdekében akadálymentesítési feladatokat is ellátunk.
 5. Munkába állás után ügyfeleink további 6 hónapig igényelhetik segítségeinket a felmerülő nehézségek elhárításában.

Kérjük, segítse az információszerzésben akadályozott ismerőseit, hogy tudomást szerezhessenek az általunk nyújtott lehetőségekről!

A programban dolgozó munkatársak:     

Bodó Zoltán – szociális munkás- foglalkozási tanácsadó
Tel.: +36 30/ 480 9185

E-mail: bodo.zoltan@siketvakrehab.hu

Oláh Klaudia – foglalkozási tanácsadó
Tel.: +36 20/ 960 7306

 

A Siketvakok Országos Egyesületének Foglalkozási Rehabilitációs programját támogatják:

EMMI-logo

AMSZ Logó

Az alábbi linkre kattintva elolvashatnak egy interjút, amit egyik foglalkozási rehabilitációban részt vett tagunkkal készítettünk.