Új segédeszközök elemi rehabilitációs központunkban

Új eszközöket tudtunk venni az elemi rehabilitációs központunkba egyrészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásából, másrészt pedig az elemi rehabilitációs központ éves támogatásából. Ezekről van szó.:

  • VIDEÓNAGYÍTÓ
  • FORRÓLEVEGŐS FRITŐZ
  • ROBOTPORSZÍVÓ
  • BESZÉLŐ CÍMKÉZŐ TOLL
  • MP3 LEJÁTSZÓ
  • NAGY NYOMÓGOMBOS VONALAS TELEFON NAGYOTHALLÓK SZÁMÁRA
  • SPECIÁLIS BILLENTYŰZET IPHONE-OK SZÁMÁRA

Az eszközök rövid leírásai alább találhatók. Aki szeretné kipróbálni ezeket, kérem jelentkezzen Jónás Eszternél, aki megszervezi az eszközök próbáját.
Email: jonas.eszter@siketvakrehab.hu

Azok is keressenek nyugodtan minket, akik más eszközöket szeretnének kipróbálni, vagy csak problémájuk van, amire megoldást szeretnének találni.

VIDEÓNAGYÍTÓ

Vina 7 videonagyító

Az eszköz segítségével a TV képernyőjére varázsolhatjuk az olvasnivalóinkat, fényképeinket, térképeket. A nagyítás mértéke a képernyő nagyságától függ. Írni nem lehet alatta. A video egér valamivel nagyobb hagyományos társánál, ergonomikusan kialakított, jól kézre áll. Kezelőgombjai segítségével egyszerűen és gyorsan kezelhető, görgői révén könnyen mozgatható a nagyítandó szöveg felett. Négy színmódot lehet beállítani: színes, fehér alapon fekete, negatív és nagyon kontrasztos. Képfagyasztási funkcióval is rendelkezik, mely az aktuális kép kimerevítését teszi lehetővé. Fontos tudni, hogy a számítógépes monitorok többségéhez nem köthető, csak bizonyos aljzattal rendelkező TV készülékekhez. Amennyiben a nagyító egér nem kompatibilis a képernyővel, egy pár ezerforintos átalakító beszerzésével orvosolható a probléma. Vásárlás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni ez ügyben. Az eszközhöz jól érthető, magyar nyelvű leírás is tartozik.

FORRÓLEVEGŐS FRITŐZ

Forrólevegős fritőz

Mi magyarok, szívesen teszünk az asztalunkra panírozott, bő, forró olajban sült ételeket. Ezek elkészítése azonban, korántsem egyszerű. A kedvenc ételeink elkészítésekor elszenvedett baleseteket a forró levegős fritőz segítségével a minimumra csökkenthetjük. A készülék nagy előnye, hogy egyáltalán nem kell hozzá olajat használni. Ez a pénztárcánkat
is kíméli, ételeink jóval egészségesebbek lesznek, és a forró olaj okozta égési sérüléseket is elfelejthetjük. A fritőz könnyen kezelhető, de mindenképpen be kell tartani a használati utasításban leírtakat, meg kell tanulni bizonyos mozdulatsorokat. Fagyasztott ételek készre sütésénél kifejezetten pozitívak a tapasztalatok. Kolbász és hurka is süthető benne, fánk azonban nem. A hőfok és a sütési idő beállításához ajánlásokat kapunk a használati utasításban, de érdemes kísérletezni. Sajnos, ételünk ebben is odaéghet, ezért ügyeljünk a gondosan megválasztott hőfokra és sütési időre. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes időről – időre a sütést megszakítva ellenőrizni, hogy hol tart a folyamat. A sütőkosár méretétől függően, egyszerre akár nagyobb mennyiségű étel is készíthető. A készülék a beállított idő leteltét hanggal jelzi, így közben egyéb tevékenység is végezhető. Használat után, a teflon bevonat miatt, a serpenyő és a kosár is gyorsan, könnyen tisztítható.

ROBOTPORSZÍVÓ

Navon clean and wash relax robotporszívó

A készülék felépítése: 31 cm átmérőjű szabályos kör alakú tárgy, 7 cm-es magassággal. Súlya 3 kilogramm. A porszívó alján kerekek és kefék találhatók, valamint egy textil rongy. A készülék oldalán egy billenőkapcsolót találunk, valamint a tetején egy nyomógombot. Tartozik hozzá egy töltő dokkoló állomás, ami egy könyvtámaszhoz hasonló méretű, alakú műanyag tárgy. További tartozékai: távirányító, hálózati adapter, porgyűjtő tartály, víztartály, tartalék HEPA szűrő, tartalék rongykorong és oldalsó kefék.

Használata:

Használat előtt az akkumulátort fel kell tölteni. A töltő dokkoló állomást egy fali csatlakozó közelében kell elhelyezni a fal tövében úgy, hogy körülötte egy 1 méter sugarú körben ne legyen semmilyen akadály a padlón. Erre azért van szükség, hogy a takarítás végeztével a porszívó vissza tudjon csatlakozni a dokkolóhoz.
A robotporszívóval történő takarítás során a legnagyobb munkát a szoba előkészítése, majd a takarítást követően a visszarendezés jelenti. Ahhoz, hogy a porszívó mindenhová elérjen, és a lehető leghatékonyabban, rövid idő alatt elvégezze a szoba takarítását, el kell pakolni a földről az akadályokat. Ez annyit jelent, hogy a mozdítható tárgyakat, bútorokat célszerű vagy rápakolni a nehezen mozdítható, nagyobb bútorok tetejére, vagy ki kell vinni a szobából. Akadályt jelenthet például a földön futó elektromos vezeték, székek, cipők, szemetesvödör is.
Száraz porgyűjtésre és vizes takarításra is használhatjuk, ehhez a megfelelő tartályt kell beletenni a készülékbe. Vizes takarításkor a tartályba a víz mellé tisztítószert is adagolhatunk.
Bekapcsolás után a készülék automata takarításba kezd. Ez annyit jelent, hogy a dokkolótól a falszakaszra merőleges irányban elindul, és soronként halad a szobában, mindig faltól falig, vagy akadálytól akadályig. Ha beleütközik egy kisebb kiterjedésű akadályba (pl. széklábba), megpróbálja megkerülni. Ez azonban fogyasztja az akkumulátort, és megnöveli a takarítás idejét. Ezért célszerű a lehető legtöbb tárgyat elpakolni a padlóról.
A működésben lévő robotporszívót nem hagyhatjuk magára, mert időnként elakad. Az elakadást hanggal jelzi a készülék. Ilyenkor kézzel fel kell emelni és le kell tenni egy szabad felületre. A másik lehetőség, hogy az akadályt elpakoljuk az útjából.
Az Egyesületnél megtalálható készülék típusa: NavonRelaxClean&Wash, jelenlegi ára 49.999 Ft.

BESZÉLŐ CÍMKÉZŐ TOLL

Beszélő címkéző toll

A címkéző tollal személyes tárgyainkra, iratainkra ragaszthatunk egy olyan speciális matricát, melyet a címkéző tollal be tudunk azonosítani, és a matricához tartozó hangjegyzetet meg tudjuk hallgatni. Hangos címkével láthatjuk el pl. a fagyasztóban vagy kamrában tárolt élelmiszereket, leveleinket, kerti vetőmagjainkat, tisztítószereinket, gyógyszereinket. A hangjegyzetet mi magunk rögzítjük, így például rámondhatjuk egy matricára az adott élelmiszer lejárati idejét is.

A készülék felépítése:

Maga a címkéző toll egy vastagabb filctollra emlékeztet méretében és alakjában is. Vastagabb végén található a hangszóró, a vékonyabb végén pedig az érzékelő fejet találjuk, amelyet az öntapadós címkékhez kell érinteni a beolvasáshoz. A címkéző toll oldalán 4 különböző méretű nyomógombot találunk, melyek egymástól jól elkülönülnek. Tartozik hozzá 127 darab különböző méretű címke, 3 darab mágneses címke, és egy nyakba akasztható zsinór.

Használata:

A készülék 2 darab AAA-s elemmel működik. A bekapcsoló gomb megnyomása után három funkció közül választhatunk. Felvételhez a felvétel gombot kell megnyomni, és az érzékelő fejet egy címkéhez kell illeszteni. Ekkor egy sípszót hallunk, mely jelzi, hogy elkezdhetjük felmondani a hangjegyzetet. Például: „Zöldborsó konzerv, lejár 2022. augusztus 2-án.” Ha meg akarunk hallgatni egy üzenettel ellátott címkét, elegendő bekapcsolni a készüléket, és az érzékelő fejet a címkéhez érinteni. Ezután már hallhatjuk is a korábban felmondott hangjegyzetet. A hangerőt is egy nyomógombbal lehet szabályozni a készüléken. A címkéző tollhoz lehet fülhallgatót csatlakoztatni. A készülék belső memóriája 4 GB, és képes MP3 fájlokat, illetve hangoskönyveket is eltárolni, ezeket is vissza lehet rajta hallgatni. Az öntapadós címkéket többször is lehet használni, az elsőnek rögzített hangjegyzetet felül lehet írni egy másik jegyzettel. A címkék újra használatát egyedül az korlátozza, hogy idővel meggyűrődnek, vagy elvesztik a tapadásukat.
A készülék megvásárolható az MVGYOSZ segédeszközboltjában. Tagi kedvezményes ára 72.000 Ft.

MP3 LEJÁTSZÓ

Kings Sonic MP3 lejátszó

Az újonnan beszerzett MP3 lejátszó előnye, hogy nagyon egyszerű a kezelése. Összesen 5 gomb található rajta, ami tapintás útján is könnyen megkülönböztethető. A lejátszóhoz pendrive csatlakoztatható, amin több könyv is tárolható. A lejátszóval lehetőség van megállítani a lejátszást, visszalépni vagy előre lépni a következő hangfájlra. Ami szintén előnyös az eszköz használata során, hogy audiokábellel adóvevőhöz is kapcsolható.
Azok számára ajánlom az eszközt, akiknek bonyolult a telefonon vagy számítógépen keresni és lejátszani MP3 könyveket, zenéket vagy leírásokat. Természetesen szívesen segítünk az egyéni igényekhez igazodó anyagok összeállításában.

NAGY NYOMÓGOMBOS VONALAS TELEFON NAGYOTHALLÓK SZÁMÁRA

Vezetékes telefon nagyothallóknak

Elterjedtek a mobiltelefonok, de sokan vannak, akik továbbra is használnak városi vonalas telefont. A nagyothallók számára is használható telefon kipróbálható az egyesületben.

SPECIÁLIS BILLENTYŰZET IPHONE-OK SZÁMÁRA

Apple Magic billentyűzetApple Magic billentyűzet

Sokak számára az érintőképernyőn való gépelés nehéz feladatot jelent. A hanggal történő utasítás sem jelent megoldást mindenkinek. Akit érdekel, kipróbálhatja a billentyűzetet is.

Királyhidi Dorottya
Elemi rehabilitáció – szakmai vezető