A 2022-es népszámlálás részletei

2022. októberében újra népszámlálási időszak indul Magyarországon. Az adatszolgáltatásra online is lehetőség nyílik, melyben – szükség esetén – munkatársaink készséggel segítenek minden egyesületi tagnak.
A folyamat pontos részletei lentebb olvashatók.

A népszámlálás adatfelvételének eszmei időpontja 2022. október 1. nap 0 óra, az adatszolgáltatónak az erre az időpontra jellemző állapot szerint kell megválaszolnia a kérdőív kérdéseit.

A népszámlálás végrehajtását megelőzően, 2022. szeptember 15. és szeptember 30. között a népszámlálás összeírási körébe tartozó valamennyi címre megérkezik a felkérőlevél. Ez tartalmazza majd a népszámlálással kapcsolatos legfontosabb információkat:

 • az adatszolgáltatási kötelezettségről szóló tájékoztatást,
 • a válaszadás módjának lehetőségeit,
 • valamint az internetes kitöltéshez szükséges belépési kódot.

A népszámlálásra 2022. október 1. és november 28. között kerül sor, ez az időszak három kisebb részre tagolódik:

 1. 2022. október 1. és 2022. október 16. között, az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket.
 2. 2022. október 17. és 2022. november 20. között zajlik a számlálóbiztosi terepmunka.
  Ekkor az adatszolgáltatás már csak a számlálóbiztosok közreműködésével, személyes interjúk által teljesíthető.
 3. 2022. november 21. és 2022. november 28. között kerül sor a pótösszeírásra.
  Ebben az időszakban már csak azon személyeket írják össze, akik a számlálóbiztosok általi interjú keretében sem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket. Ekkor az összeírásból kimaradt személyeknek jelentkezniük kell a helyi népszámlálási felelősnél, akinek gondoskodnia kell az ő összeírásukról is.

A lakosság az adatszolgáltatási kötelezettségét három módon teljesítheti:

 • Az első időszakban kizárólag az online önkitöltési módra lesz lehetőség.
  Az online kérdőíveket az adatgyűjtő rendszer október 16. éjfélig fogadja.
 • Az adatszolgáltató a kérdéseket megválaszolhatja személyesen a számlálóbiztosnak.
  Az összeírás céljából 2022. október 17. és 2022. november 20. között keresi fel azokat a címeket (háztartásokat), ahonnan az önkitöltési időszakban nem érkezett elektronikus kérdőív. A számlálóbiztosok a sikeres kapcsolatfelvételt követően elektronikus eszközön valamennyi, a címen életvitelszerűen élő háztartástagról kitöltik a népszámlálási kérdőíveket.
 • Amennyiben az adatszolgáltató az előző két lehetőség közül egyikkel sem él, pótösszeírás során, a polgármesteri hivatalban jelentkezve, 2022. november 28. éjfélig megválaszolhatja a kérdéseket.

(Az információk forrása: Ksh.hu)