Márciusi rehabklub: központban a nyomógombos okostelefon

Ez a bejegyzés hasznos lehet mindazoknak, akik szeretnének többet megtudni a kifejezetten látássérült személyeknek kifejlesztett nyomógombos okostelefonról, a BlindShell Classic 2-ről. Az eseményről videó is készült, mely a cikk végén lesz megtalálható. A Hírmondó olvasói márt találkozhattak ezzel a beszámolóval, melyet Taskovics Adél kollégánk készített. A következő témákat érinti:

 • A telefon megjelenésének körülményei
 • Általános tudnivalók a futtatható alkalmazásokról
 • A telefon jellemzői
 • A telefon gombjai és funkciójuk
 • A hangoskönyvtár alkalmazás
 • Hogyan vásárolható meg a készülék?
 • A telefon, mint egy mini számítógép
 • A mindennapi tevékenységeket megkönnyítő, a szórakozást segítő alkalmazások

BlindShell Classic 2 fekete okostelefon


2023. március 22-én, szerdán rehabilitációs klub volt egyesületünkben. A nagy közösségi teremben összesen tizenhatan foglaltunk helyet: a két előadó, 10 érdeklődő és négy egyetemi hallgató. E délután a BlindShell Classic 2 okostelefonról szólt. Az esemény házigazdája Csák Attila volt.

A telefon megjelenésének körülményei

A telefonról elmondta: amikor megjelent, vegyes fogadtatásban részesült a látássérültek körében. Sok jót és sok rosszat is lehetett hallani róla. Egy támogató Karácsonykor lehetővé tette, hogy az egyesület kapjon egy ilyen eszközt, amelyet Attila használatba is vett, megtanulta, hogyan kell kezelni. Erről a folyamatról videókat készített. Mostantól 2 heti rendszerességgel tervez egy-egy felvételt közkinccsé tenni az interneten, melyben teljes egészében bemutatja a telefont.

(A sorozat eddig megjelent részei erre a linkre kattintva találhatók – a honlap szerkesztőjének megjegyzése)

Mostanra vendég előadót is hívott. Ő Benedek Zoltán, a telefon magyarországi forgalmazójának, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének munkatársa. Elmondta: kollégái 2017-2018 táján részt vettek egy SightCity nevű kiállításon. Ezt minden évben megrendezik Németországban, Frankfurtban. Itt nagyon sok gyártó cég állítja ki termékeit, melyeket látássérülteknek fejlesztettek. Ezeknek a célja a felhasználók mindennapi életének megkönnyítése. Munkatársai itt találkoztak a BlindShell cég kizárólag fizikai nyomógombokkal rendelkező telefonjával. Két másik cégnek is volt hasonló fejlesztése, összesen három készülékkel tértek haza. Akkor még volt a MVGYOSZ keretein belül egy OkosKlub nevű csoport, ahol véleményezni lehetett őket. Ezen felül a Hobby rádió „Gépház” című adásában is kipróbálták mind a hármat. A legtöbb pozitív véleményt a BlindShell kapta.

Általános tudnivalók a telefonon futtatható alkalmazásokról

Ez egy cseh gyártmányú készülék. A mostani előadás témája a BlindShell Classic 2, tehát egy továbbfejlesztett verzió. Android operációs rendszert futtat, ennek egy speciális, zárt változatát. Ez eredetileg érintő kijelzős készülékekre íródott, a BlindShell Classic 2 viszont fizikai nyomógombokkal rendelkezik. Ezért van, hogy a Google Play-ből, ami az Android saját, hivatalos áruháza, nem tudunk alkalmazásokat telepíteni. Magának a BlindShell cégnek viszont van egy mini áruháza, ahonnan különböző applikációkat tölthetünk le rá. Ezek minden esetben ingyenesek, listájuk folyamatosan frissül. Az MVGYOSZ hangoskönyvtár alkalmazása is elérhető rajta egy jó éve. Jelen pillanatban több, mint 6200 mű érhető el.

A telefon jellemzői

 • Belső memóriája 8 GB.
 • Micro SD Kártyával bővíthető.
 • Legfeljebb 128 GB-os kártyát képes kezelni.
 • Ami a SIM-kártyákat illeti, kettőt is be lehet helyezni és úgy is használható.

A telefon gombjai és funkciójuk

Nagyon masszív a háza és a nyomógombjai is. Alul találjuk hagyományosan a numerikus billentyűzetet az 1-9 közötti számokkal. Az alsó sorban a *, a 0 és a # gombok helyezkednek el.

A számok fölött hat billentyűt találunk

Tapintásra is nagyon jól elkülönülnek. A bal felső, illetve a jobb felső két kis pötty. A zöld gomb nagyobb terjedelmű, kör alakú gomb, míg a piros gomb egy 45 fokban eldöntött vonal, gyakorlatilag egy / jel. A fel és a le nyíl pedig két, vízszintes vonal.

 1. A bal felső sorban az első az ún. akció gomb. Ez azt a funkciót tölti be, hogy elérhessük vele az állapotsort. Itt nézhetjük meg:
  • az időt,
  • a dátumot,
  • a Wi-Fi állapotát, hogy ki-vagy be van-e kapcsolva,
  • a Bluetooth állapotát, szintén, hogy ki-vagy be van-e kapcsolva,
  • itt tudjuk ellenőrizni az akkumulátor töltöttségi szintjét, illetve
  • ha van a telefonunkban SIM-kártya, akkor a hálózat lefedettségét is.
 2. Ettől jobbra találjuk a felfelé nyilat.
 3. A felső sor utolsó, jobb szélső gombja segítségével megismételtethetjük a legutoljára elhangzott információt.
 4. Az alsó sorban balról az első az ún. zöld gomb. Ha egy menübe szeretnénk belépni, ennek segítségével tehetjük meg, illetve ha rákérdez a készülékünk pl. arra, hogy szeretnénk-e törölni egy adott fájlt, ennek segítségével hagyhatjuk jóvá a műveletet.
 5. Mellette eggyel jobbra a lefelé nyíl van.
 6. A jobb szélső az ún. piros gomb, ami a törlés, a visszalépés, tehát a „nem” gombnak felel meg. Illetve a készülék bekapcsolása is ezzel a gombbal lehetséges. Ha a bekapcsoló gombot kb. 2 másodpercig benyomva tartjuk, a készülék rezgéssel jelzi, hogy aktivizálódott. Ezt követően 40-50 másodpercet kell várni, mire ténylegesen futni kezd rajta a program. Ezt egy beköszönő zene, szignál jelzi.

A telefon oldalain lévő gombok

 1. A telefon bal oldalán egy billenő kapcsolós gombot találunk, ezzel szabályozhatjuk a hangerőt.
 2. A jobb oldalán szintén egy kis gomb helyezkedik el.
  • Ennek egyszeri, rövid megnyomásával a kedvenc alkalmazásainkat tudjuk megnyitni. Ha vannak olyanok, amiket napi szinten többször is használunk, elmenthetjük őket ide.
  • Ha a gombot hosszan nyomjuk meg, hangvezérléssel irányíthatjuk a készüléket. Ehhez azonban az kell, hogy legyen mobil adatforgalmunk vagy csatlakozzunk Wi-Fi hálózatra.
  • Ugyanez a gomb arra is jó, hogy ha SMS üzenetet írnánk vagy jegyzetekben rögzítenénk valamit, diktálhatunk a készüléknek.

Az SOS gomb

A telefon hátoldalán, nagyjából felső egyharmadában még egy gombot találunk. Ez az SOS gomb. Bárki számára kalibrálható: be kell rá állítani egy telefonszámot, vagy a névjegyzékből egy kontaktot, akit felhív, ha megnyomjuk ezt a gombot.

A hangoskönyvtár alkalmazás

A foglalkozáson a MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazást is megnéztük. Ha valaki rendelkezik érvényes tagsági igazolvánnyal valamely megyei vagy regionális tagegyesületnél, aktiválhatja a telefonján a hangoskönyvtárat. Ehhez a meglévő törzsszámra, illetve a tagnyilvántartó rendszerben rögzített e-mail címre van szükség.

Az alkalmazáson belül a nyilakkal mozoghatunk, épp úgy, ahogy a menükben. A hangoskönyvtár menüjében a „Letöltött könyveim” menüpontot kereste meg Zoltán. Ezt aktiválva meg is találta a példaként letöltött hanganyagot, ami a MVGYOSZ 2023. március 17-i hírlevele. Megnyitás után lefelé nyíllal odanavigálta a telefont:

 • a címhez,
 • a felolvasó nevéhez,
 • a mű teljes hosszához, majd alatta
 • a „Könyv lejátszása” lehetőséghez.

Ezt a zöld gomb lenyomásával kiválasztotta és meg is szólalt a hanganyag.

Fontos tudnivalók a lejátszásról:

Klasszikus értelemben vett vezérlőket nem találunk. Nincs például „lejátszás” vagy „szünet” gomb. Ha hallgatunk egy könyvet és megnyomjuk a piros gombot, egy „pillanat állj” funkciót kap a folyamat. Tehát ha visszalépünk, ugyanonnan fogja folytatni. A lejátszás közben is használhatjuk a nyilakat. Ekkor lehetőségünk nyílik az előző-, vagy a következő fejezetre ugrani. Ugyanitt megtaláljuk a fejezet címét és a hallgatott fájlra vonatkozó, egyéb információkat is. A menüben van egy olyan rész , melyet „folyamatjelző”-ként mond be a készülék. Itt elmondja százalékban is, hogy mennyit hallgattunk már meg a felvételből. Ha ezen a menüponton állunk, a készülék bal oldalán található hangerő gombokkal tekerhetünk bele a hanganyagba. Közben hallhatjuk azt is, miként ugrálunk a százalékok között.

Hogyan vásárolható meg a készülék?

Fontos információ, hogy a MVGYOSZ Segédeszközboltjában lehet megvásárolni a telefont. Ez lehetséges személyesen, időpont foglalása mellett, vagy a bolt.mvgyosz.hu webáruházban.
Érvényes tagsági igazolvánnyal 75 ezer forintért vehetjük meg. Ha valaki ezt soknak találja, pályázati lehetősége is van, ha az egyesület, melynek tagja, ír ki segédeszköz-pályázatot. A 75 ezer forint egy támogatott ár, a készülék beszerzési ára kétszer ennyi.

A telefon, mint egy mini számítógép

Ezt követően Attila vette át a szót. A telefonról olyan szempontból beszélt, mint egy mini számítógépről. Csatlakoztatott hozzá egy normál USB billentyűzetet. Ehhez egy USB C USB csatlakozót kell beszerezni. 1-2 ezer forintért kapható az elektronikai üzletekben. Ha ez megvan, az USB C részt kell oda tenni, ahová a töltőt helyeznénk a telefonba, a másik végéhez megy a klaviatúra. Ha csatlakoztattuk:

 • a billentyűzet le-és felfelé mutató nyilaival közlekedhetünk a menüben,
 • visszalépéshez az ESC billentyű használható, illetve a Backspace,
 • a NumLock bekapcsolása után a numerikus billentyűzettel ugrálhatunk a menüben.

A délután fennmaradó részében Attila szemléltette, mit jelent a gyakorlatban is a készüléket mini komputerként használni.

 • E-mailt írt rajta,
 • kihangosított hanghívást kezdeményezett, amit a készülékben található hangrögzítő funkcióval meg is örökített.
 • Felolvastatta az újonnan kapott SMS üzenetét.

A mindennapi tevékenységeket megkönnyítő, a szórakozást segítő alkalmazások

Tárgycímkézés

Az „NFC tárgycímkézés” nagyon hasznos funkció. Címkéket kiegészítőként vásárolhatunk a Segédeszközboltban a telefonunk mellé. Ezeket utána tárgyakra ragaszthatjuk, leírást rendelhetünk melléjük. Ezt követően a telefon kamerájával az adott címkére mutatva felolvassa, mit tartunk éppen a kezünkben. Attila két fűszertartót hozott be, melyek tapintásra teljesen egyformák. Egyikben volt a só, másikban a bors. A telefonnak köszönhetően könnyedén meg tudta különböztetni őket egymástól.

További alkalmazások bemutatása

A későbbiekben kipróbáltuk többek között a színfelismerőt, a csipogót, melyet általunk gyakran használt tárgyakra, például kulcsra lehet tenni. Ha aktiváljuk a készülékünkön ezt: „Csipogó keresése”, a hasznos kis kiegészítő hanggal jelzi a hollétét.

A Google Lookout segítségével körül néztünk a teremben. Itt szöveges visszajelzést hallhattunk arról, mit lát éppen a kamera: fényforrást, bútort vagy személyeket. Ugyanezen alkalmazáson belül pénzt és rövid szöveget is felismertettünk.

Megismertük a Pdf és Word fájlok kezelésére alkalmas dokumentumolvasót, illetve a „Könyvek” elnevezésű alkalmazást, amin belül a LibriVox hangoskönyveit tölthetjük le és hallgathatjuk meg.

Az alkalom végén az előadók közös játékra invitáltak minket: egy szókirakó játékkal, az ún. akasztófával tölthettük az időt.

Az előadásról videó anyag is készült, mely interneten visszanézhető. Akit bővebben is érdekel a nyomógombos okostelefon használata, az alább találja a klubon készült felvételt.