Népi kézművesnap látássérültek alkotásaival Gébárton

Az alábbi cikkben számolunk be Kardos Norbert tagtársunk szép sikeréről, akinek ezúton is gratulálunk! A képeken az ő pályamunkái láthatók.

– Látássérült sorstársaink évek óta szép számban és nagy kedvvel látogatták az egyesületek által szervezett foglalkozásokat, s rendre nagyszerű alkotások kerültek ki a kezük alól. Ezért gondoltuk, hogy bemutatkozási lehetőséget keresünk számukra, ezzel is inspirálva őket az aktivitásra – tájékoztatott Choma Balázs, a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének elnöke.

Tervük megvalósításában kiváló partnerre találtak a Keresztury VMK gébárti alkotóházának vezetésében

Közösen „A láthatatlan látható” – a magyar kézművesség címmel országos pályázatot írtak ki látássérült emberek számára.
Az országos pályázatra Miskolcról, Nagykanizsáról és Zalaegerszegről érkeztek alkotások. Az első helyezést Kardos Norbert miskolci, a másodikat Sümegi Anita zalaegerszegi, a harmadikat Kele Tamás nagykanizsai látássérült kapta. A szakmai zsűri oklevéllel díjazta Aranyosné Vadász Ágota, Kele Mária, Varga Lajosné és Petróné Simon Éva alkotásait.

A nemezeléssel, gyékényből, csuhéból, papírból készült alkotásokat október 15-ig tekinthették meg az érdeklődők

Pozvai Andrea, az alkotóház kulturális szervezője, a zsűri elnöke személy szerint is értékelte a pályázók alkotásait, szakmai tanáccsal gazdagítva őket a további munkához, s egyúttal segítséget is ígért szakterülete, a csuhéfonás elsajátításához. A megnyitó ünnepség után a résztvevők Pozvai Andrea tárlatvezetésével megismerkedtek az alkotóház állandó kiállításaival.

Mecséri Cecília diplomás gyógynövény-szakértő népi kézműves gasztronómiai foglalkozásán rozmaringos keksz és köményes sajtos tallér, valamint citromfű-, és mentatea készítésére tanította a látássérülteket.

Forrás: Zaol.hu