Szabadidős klub: középpontban a játék és a mozgás a friss levegőn

2023. május 10-én, szerdán délután szabadidős klubra gyűltünk össze telephelyünk nagy, közösségi termében. A foglalkozáson összesen 22 fő vett részt: tizenhárom egyesületi tag, hat munkatárs és három önkéntes.
A program első felét Molnárné Katona Eszter vezette. Érkezés után minden résztvevő kapott a kezébe egy-egy apró tárgyat. Ezek alapján kétfelé lehetett osztani a társaságot: azokra, akiknél üvegből készült szív volt, illetve olyanokra, akik fa korongot szorongattak a markukban.
Én az utóbbiak táborához tartoztam.

A csoportok tagjai két külön körben, a terem két oldalán foglaltak helyet

A csapatoknak nevet kellett választania. A korongosok a „Fülemüle” elnevezés, míg a többiek nemes egyszerűséggel a „Szívecske” mellett döntöttek. Eszter kérdéseket tett fel, melyekre mind a két társaság tagjai válaszoltak, a tagok közös megegyezése alapján. Mind a „Fülemüléknek”, mind a „Szívecskéknek” volt egy jól látó segítője, aki papírra vetette az általunk adott válaszokat.

Bár az összes feladvány érdekes volt, akadtak köztük, melyeket különösen elgondolkodtatónak vagy ötletesnek találtam

Az alábbiakban ezeket adom át a Kedves Olvasónak.

Csak a tiéd, mégis mások használják többet. Mi az?

– A neved.

Kb. hány köbméter víz van a Balatonban? (Tippelős feladat)

 • 10 millió köbméter
 • 1000 millió köbméter
 • 1800 millió köbméter
 • 3600 millió köbméter

– Helyes megoldás: 1800 millió köbméter.

Veheted a boltban, veheted az utcán. Veheted a vásárban, veheted a pusztán. Veheted napközben, és veheted este. De nem fizetsz érte soha egy fillért se. Mi az?

– A levegő.

Hány méter hosszú az ember bélrendszere?

Tippelős kérdés volt, de válaszlehetőségeket nem adott meg Eszter.

– 8 méter.

Az alábbiak közül mit nem kell tenni a pásztortarhonyába?

 • Krumpli
 • Tarhonya
 • Borsó
 • Hagyma

– Borsó.

Hány hajszála van átlagosan egy embernek?

Tippelős kérdés volt, megoldási lehetőségek nélkül.

– 100-és 150 ezer közötti.

Hányas lába van Eszternek?

 • 41
 • 37
 • 39
 • 35

– 37-es.

A játékot 21 ponttal a „Fülemülék” nyerték; a „Szívecskék” 19 pontot gyűjtöttek össze.
Eszter elmondta: mivel arra készült, hogy az eredmény nagy valószínűséggel döntetlen lesz, mindenki részesül egy kis jutalomban. Ez egy doboz Milka csoki volt, amiből mindnyájunknak jutott egy-két szív alakú, epres bonbon.

A nap folytatásaként kétféle elfoglaltságból választhattunk

Kezünket feltartva szavaztunk arról, mit is szeretnénk csinálni. Az egyik opció az volt, hogy bent maradunk és a Bingo társasjátékkal töltjük a fennmaradó egy órát. A másik lehetőség, az egyesülethez közel eső Orczy-kert meglátogatása volt. Ez utóbbi mellett szólt, hogy aznap nagyon szép, tavaszias időjárásnak örülhettünk.
Mivel mindkettőre nagyjából ugyanannyi szavazat érkezett, a társaság egyik fele bent maradt Eszterrel, míg a többiek Miklós Csilla és Királyhidi Dorka vezetésével szabadtérre mentek.
Külföldről érkezett egyetemi hallgatók is csatlakoztak hozzájuk. Az irodától a külső program helyszínéig tartó úton, illetve onnan visszafelé is lehetett velük beszélgetni: szükség esetén Dorka, és egy vállalkozó kedvű, magyar gyógypedagógus hallgató is segítette a kommunikációt.
Az Orczy-kertben Csilla irányításával könnyed tornagyakorlatokat végeztek a friss levegőn. Ez nagyon hasonló módon zajlott, mint áprilisban a Kopaszi-gáton: légzéssel kapcsolatos feladatok, fej és mellkas ujjakkal történő kopogtatása, stb.

Én játékos hangulatomban voltam, ezért úgy döntöttem: a vetélkedő után szerencsét próbálok a Bingo-val

Ehhez az időtöltéshez nincs szükség másra, csak egy speciális táblára, melyen 25 szám található szépen, oszlopokba rendezve. A mind könnyebb olvashatóság érdekében jól tapintható arab számokkal és Braille-ben is szerepelnek rajta a feliratok. Eszter egy nagy dobozzal járkált közöttünk, melyben szintén számozott korongok voltak. Mindenki sorra került és ilyenkor húzhatott egy számot, amit hangosan el is kellett mondania a játszótársaknak. Akinek az aktuálisan elhangzó érték szerepelt a tábláján, lefedhette azt a külön erre a célra szolgáló, műanyag „kalapkák” egyikével.
Megtapsoltuk, akinek először telt be egy vízszintes sora vagy függőleges oszlopa. Ennél nagyobb már csak akkor volt a lelkesedés, mikor abszolút nyertest hirdethettünk: ő elsőként fedte le az összes számát.

Tavaszi hangulatú, vidám délutánt töltöttünk együtt. Szívből jövő köszönet a szervezőknek és munkatársaknak kreatív ötleteikért, ránk figyelésükért, mellyel emlékezetessé tették ezt a szabadidős klubot!

(A cikket írta: Taskovics Adél)