Tájékoztató a 2022. október 1-jétől induló népszámlálásról

Mikortól kezdhetem kitölteni a népszámlálási kérdőíveket?

A 2022-es népszámlálás hivatalosan október 1. és november 28. között tart, ezen belül két részre oszlik. Az első fázis október 1. és 16. között zajlik, ekkor a háztartások önállóan, online tölthetik ki a kérdőívet a nepszamlalas2022.hu oldalon. Akik ezzel nem élnek, azokat október 17. és november 20. között számlálóbiztosok fogják felkeresni.

Mi a teendőm, ha elfelejtem a megadott idősávban kitölteni az online kérdőívet, és nem vagyok otthon, amikor jön a kérdezőbiztos?

Ilyenkor még mindig lesz egy hetünk: november 21. és 28. között a település jegyzőjénél (jellemzően a polgármesteri hivatalban) még ki lehet tölteni a kérdőíveket.

Tényleg kötelező részt venni a népszámláláson?


Igen, erről a 2018. évi CI. törvény rendelkezik. A kérdések közül azonban nem kötelező mindegyikre válaszolni, a nemzetiségre, az anyanyelvre, a családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, a vallásra, az egészségi állapotra és a fogyatékosságra vonatkozó kérdések megválaszolása önkéntes.

Fontos, hogy a beszélt nyelveknél a jelnyelvet is lehet választani.

És ha egyáltalán nem vagyok hajlandó kitölteni?

Ebben az esetben közigazgatási bírság várhat önre, amelynek a legmagasabb összege 200 ezer forint. A Központi Statisztikai Hivatal ugyanakkor hangsúlyozza, nem a bírságolás a cél. Arra hívják fel inkább a figyelmet: a népszámlálás adataiból olyan fontos következtetéseket lehet levonni, amelyek hatással lehetnek mindennapjainkra is, ezért fontos, hogy kitöltsük.

Hogyan kapom meg az értesítőt, és hogyan tudok egyáltalán belépni a honlapra?

A KSH ezekben a napokban minden magyarországi lakcímre postai felkérő levelet küld, ebben lesz az a 12 jegyű belépési kód, melynek segítségével be lehet lépni az online felületre. Fontos, hogy a felkérő levél nem névre szól, csak a lakás címe szerepel a címzésben (a házszámig.)

Mi lesz a hajléktalanokkal, vagy azokkal, akik bentlakásos intézményben élnek?

A szociális, felsőoktatási vagy más bentlakásos intézményben lakók az intézmény vezetőjétől kapják meg a felkérő levelet, míg a fedél nélkül élőket szociális munkások segítik a népszámlálásban való részvételben.

Milyen kérdésekre kell majd válaszolnom?

A népszámlálás két kérdőívből áll: egy lakáskérdőívből, valamint a lakásban élőkről szóló kérdőívből. Utóbbi minden egyes lakónak külön jár, és akkor kapjuk meg, amikor beírjuk, hogy hány fő lakik a lakásban. A lakáskérdőívet az ország területén található összes lakásról várják, vagyis azokról is, melyek üresen állnak.

A kérdőívben szerepelni fognak fogyatékosságra, krónikus betegségre vonatkozó kérdések is. Ezekre nem kötelező válaszolni. A fogyatékosságokra vonatkozó kérdéseknél többféle választ is be lehet jelölni egyidejűleg, tehát megadható, ha valaki például mozgássérült és siketvak is egyszerre. Egy új kategória is létrejött, ez a súlyosan halmozottan fogyatékos személy. A siketvakság is külön kategóriát képez.

Lesznek idén új kérdések?

Igen. Az előző, 2011-es népszámláláshoz képest újdonság, hogy a kérdőív rákérdez a digitális jártasságra, valamint a lakáskérdőívnél az energiahatékonysággal és internethasználattal kapcsolatos eszközök meglétére is.

Újdonság, hogy idén meg kell adnunk a nevünket is, így ellenőrizhető, hogy mindenkitől beérkezett-e a kérdőív, továbbá így biztosítható az is, hogy mindenki csak egyszer szerepeljen az eredményekben.

Kitölthetem a családtagjaimnak a kérdőívet?

Az egy lakcímen közösen élő érintettekre vonatkozó személyes adatokat akár egy fő is kitöltheti, de ehhez kell az érintettektől szóbeli felhatalmazás.

Hol tudom ellenőrizni a számlálóbiztosokat, mielőtt beengedem őket a lakásba?

Minden számlálóbiztosnál lesz egy sorszámozott igazolvány, egyedi azonosítóval. Ezt kötelességük bemutatni, ha kérjük. A számlálóbiztosoknál tablet lesz, ők is elektronikusan viszik fel az adatokat, de titoktartási nyilatkozatukban vállalták, hogy az információkat bizalmasan kezelik, azokat másnak nem adják át, valamint a kérdőívekről másolatot, fotót, feljegyzést nem készítenek, beszélgetést semmilyen eszközzel nem rögzítenek.

Lehet helyesbíteni a kérdőívben megadott válaszaimon?

A helyesbítés a kérdőív lezárásáig lehetséges, ezt követően csak külön igényléssel, és akkor is csak a statisztikai adatok lezárásáig.

Forrás:

https://hvg.hu/itthon/20220926_nepszamlalas_2022_tudnivalok

dr. Babinszki Vera

Jogász

Siketvakok Országos Egyesülete