A kismamák barátnője: a dúlaság egy egyesületi tagunk szemszögéből

Gődér Dalma vagyok, 28 éves. Egyáltalán nem látok és kétoldali súlyos halláscsökkenésem van, ami hallókészülékkel jól korrigálható. A Siketvakok Országos Egyesülete tagja vagyok 4 éve, illetve tavaly októberben bekerültem az egyesület vezetőségébe is.

Idén márciusban elvégeztem egy 30 órás alap dúlaképzést


Saját szülés élményem nincs, és saját gyermekem egészségügyi okból nem is lehet a jövőben sem. Tervezem elvégezni az éves dúlaképzést, amely idén októberben indul, illetve a gyermekágyas dúlatanfolyamot is. Szeretném tovább bővíteni, mélyíteni az ismereteimet, illetve tágítani a saját nézeteimet. A doula egy görög eredetű szó, szolgálót, támogatót, asszonytársat takar. Jelentése: kismamák édesanyja vagy barátnője.

A dúla feladata az, hogy szeresse a kismamát úgy, ahogyan neki arra szüksége van

Ha kell, enni, inni ad, borogat, masszíroz, bátorít, ha kell, információkat szolgáltat az újdonsült szülőknek, képviseli a kismama érdekeit a szülőszobán, ha ő olyan kiszolgáltatva érzi magát, hogy erre képtelen. Léteznek „man”, vagyis férfi dúlák is, de viszonylag ritkák. A dúla orvosi képesítéssel nem rendelkezik, tehát nem hoz döntéseket orvosi kérdésekben, például szükséges-e egy bizonyos beavatkozás vagy sem. Nem végezhet semmilyen invazív beavatkozást, például nem szúrhat vénát, nem eszközölhet vizsgálatot.

A pontos feladata az, hogy a várandósság alatt, a felfogadás után, a kismama igényeihez mérten néhány találkozó keretében informálja, felkészítse őt a szülés menetére.

Tájékozódjon arról, hogy várhatóan mikor és hol fog történni a szülés, némileg ismerje meg a családi hátteret, beszélgessen a kismamával, és ha az illetőnek vannak a szüléssel, anyasággal kapcsolatos félelmei, akkor segítsen felszínre hozni és megoldani azokat, hiszen ezek a szülés során blokkokat okozhatnak. A szülés időtartama alatt legyen jelen az édesanya mellett a szülőszobán, ha arra igénye van az anyukának.

Sajnálatos módon sok kórházba nem engedik be a dúlákat, vagy adott esetben csak egy személyt engednek be az anyával

Ilyenkor választania kell, hogy például a férje vagy a dúla lehessen jelen. Ezekben az esetekben a dúla telefonon kommunikál a családdal a szülés megindulásakor és a vajúdás időtartama alatt, és a születés után beszél a kismamával. A kismama fordulhat a dúlához a várandósággal kapcsolatos kérdésekkel a szülésig, illetve akár szoptatással, gyermekápolással kapcsolatos kérdésekkel a szülést követően. Amennyiben bármilyen kérdés merül fel, amelyben a dúla nem kompetens, túllépi az ő hatáskörét, a megfelelő szakemberhez, például nőgyógyászhoz, gyermekorvoshoz vagy szoptatási tanácsadóhoz irányítja a kismamát. Akár össze is kötheti vele, vagy csak javasolhatja, hogy keressen fel egyet.

A dúla végig csak javasolhat, ha a kismamának szüksége van rá, de nem utasíthat

Például ha elakad a vajúdás, használhat szülési segédeszközöket, megfelelő illóolajokat, rebozó kendőket, vagy javasolhatja, hogy az anyuka – ha úgy érzi, hogy tud – változtasson testhelyzetet, menjen mosdóba, mozogjon. Amennyiben nincs ágyhoz kötve. Ha igen, pl. a magzati szívhang folyamatos megfigyelése miatt, beszélje ki magából az érzéseit, ezek mind előremozdíthatják a szülés folyamatát, és esetlegesen csökkenthetik a beavatkozások szükségességét.
A dúla személye nem garancia arra, hogy egy édesanya elkerüljön bármilyen beavatkozást, nagyon sok mindentől függ, hogy mi történik a szülőszobán, mivel a szülés nagyon komplex, bonyolult, sok tényezős folyamat.

A dúla az adott kismamára figyel, érzékeli az energiamezejét, ha kell, aktívan részt vesz, ha kell, a háttérben marad

Arra törekszik, hogy az adott helyzetből kihozza a legjobbat, és a kismamának a szülésével kapcsolatos saját megélése a helyzethez képest a legjobb legyen. Egy császármetszés is lehet egy kismamának csodálatos szülés élmény, ami katarzissal végződik, és egy teljesen élettani természetes szülést is élhet meg traumatikusan. Az fontos, hogy az ilyet az anyuka kidolgozza magából és megértse, hogy mi miért történt vele, s ezáltal el tudja fogadni.
Az adataimat elméletileg már felvitték a nyilvántartásba, de a magyar dúlakörhöz tartozó qr-kódos tagsági igazolvány kártya még nincs a kezemben, de az oklevelet már megkaptam. Remélhetőleg mire a cikk megjelenik, már nálam lesz. A dulakereso.hu weboldalon megtalálhatók lesznek az adataim, amelyeket a felfogadni készülő kismamák a qr kód beszkennelésével tudnak elérni.

Ha bárkiben további kérdés merül fel, keressen a dali960422@gmail.com e-mail címen!

Ahogyan nem vagyunk emberként sem egyformák, a dúlák sem egyformák

Mindenkinek másra lehet szüksége. Ahogyan nem mindenkinek ugyanolyan pszichológus kell, vagy a szakemberek közül sem alkalmas mindegyik minden területre. Fontos, hogy ha a kismama felfogad egy dúlát, meglegyen közöttük a bizalmi kapcsolat. Nem szégyen másik dúlát választani, ha nem jön létre közöttük a bizalom, mivel a bizalom hiánya nem teszi lehetővé azt, hogy a dúla valódi segítség tudjon lenni. Nekem meggyőződésem, hogy a szülés 80%-ban lelki, és csak 20%-ban testi folyamat. Ha engem választ valaki, annak nagyon fogok örülni, de nem elsősorban magamat szeretném reklámozni ezzel a cikkel, hanem a dúlaságot népszerűsíteni, szóval forduljon bátran hozzánk mindenki bizalommal!

(A cikket írta: Gődér Dalma)