Hamisítatlan olasz ízek, egyenesen telephelyünk konyhájából

2021. szeptember 29-én, szerdán délelőtt 10 óra környékén vidám beszélgetés hangjai töltötték meg irodaépületünket. Az egymással való találkozás örömén kívül valami különös izgatottság is vibrált a levegőben, hiszen nem mindennapi eseményre érkeztek a résztvevők. Egyesületünk tagja, Di Filippo Maurizio vállalta, hogy bemutatja az érdeklődőknek, miként tud eredeti olasz recept alapján pizzát sütni. Mielőtt azonban munkához látott volna, Királyhidi Dorottya segítségével és szemléltető magyarázataival kísérve, mindenki megnézhette speciális segédeszközeit, melyeket felhasznált itteni munkája során.

 

Az elkészült pizza kóstolása

 

Milyen akadályokba ütközhetünk látássérültként a pizzasütés során?

 

A paradicsomszósz szakszerű felvitelének speciális technikája

 

Mint megtudtuk: megoldásra váró, első problémája az volt, miként tudja rosszul látva a kinyújtott, sütésre váró tésztára szakszerűen felvinni a paradicsomos szószt. Ha a szélére is kerül belőle és úgy sül meg, akkor egy kellemetlen, keserű íz lesz tapasztalható rajta. Ennek a nehézségnek a kiküszöbölésére Dorka egy egészen különleges ötlettel állt elő. Vásárolt két virágalátétet, egy 28 – és egy 32 centiméter átmérőjűt. Ezeknek eltávolította az alját, szinte csak a szélét hagyva meg. Az így kapott kereteket a tésztára helyezve kézzel is érzékelhető az a terület – a kör közepe -, ahová aztán felkenhető a paradicsomos alap.

 

Hogyan vegyük ki a forró pizzát a sütőből?

 

A sülőben levő pizza sütőből való kivétele is balesetveszélyes lehet. Ennek a műveletnek a megkönnyítésére egy olyan nyújtófát is hozott magával Maurizió, amelynek a végéhez közel egy szöget helyezett el úgy, hogy annak a kampószerűen kiálló szárát beleakasztotta a kerek sütőformába – melyet egyébként szintén megnézhettünk -, s így máris közelebb tudta húzni magához, majd egy speciális, szintén a formára akasztható, hosszú fogantyú segítségével ki is emelhette a kész finomságot. Nyújtódeszkájának két hosszabbik oldalára gyorskötözőből egyenes csíkokat rögzített, melyek mintegy sorvezetőként segítették abban, hogy egyenesen dolgozza el a tésztát.

 

Mauríció a sütéshez szükséges eszközökről beszél a jelenlévőknek

 

„Konyhafőnökünk” a segédeszközök bemutatása után munkához is látott

 

 1. Mindenek előtt az asztalra rakta a beszélő konyhamérleget, hogy a hozzávalókat a lehető legpontosabban tudja kimérni.

 

 • Egy nagy műanyag tálba egy kg lisztet öntött.
 • Gondosan összekészített egy nagy pohárba 2,5 dl sört
 • és ugyanennyi vizet,
 • 4 teáskanál cukrot,
 • 1 teáskanál sót,
 • valamint egy kocka élesztőnek a negyedét.

 

Az egészet egy rövid időre a mikrohullámú sütőbe tette, míg egy picit langyossá nem vált.

 

 • Egy műanyag kispohárba 10 dkg napraforgó olajat öntött

(kifejezetten ezt tanácsolja, mert az olívaolaj akadályozza, hogy jól megsüljön a tészta).

 

 

2. A műanyag tálban levő liszt közepébe egy lyukat csinált, s ebbe öntötte bele először a meglangyított félliternyi folyadékot, majd az olajat.

 

3. Utána balra irányuló, körkörös mozdulatokkal elkezdte a tál széléről a centrumban levő folyadékba dolgozni a lisztet.

 

 

Közben elárulta: onnan lehet tudni, hogy jó munkát végzett az ember, ha a gyúrás után a keze teljesen tiszta, nem ragad rá a tészta és az edény falától is szépen elválik. Annak érdekében, hogy megbizonyosodjon róla, hogy megfelelő az állaga, a tetejét egy műanyag lapáttal megvágta, középen húzott rá egy vonalat, így ott, ahol szétvált, kézzel is ellenőrizni tudta állapotát.

 

A pizzatészta gyúrásának előkészítése, gyúródeszka, és a tészta szétválasztásához szükséges műanyag lapocska látszik

 

 

4. Konyharuhával letakarta a tálban a tésztát, meleg helyre tette és egy órán át hagyta kelni.

5. Ez alatt az idő alatt felbontotta az olívaolajos paradicsom konzervet, tett bele

 

 • egy csipetnyi eredeti, olasz oregánót,
 • két csipet sót,
 • két kis kanál cukrot,
 • nagyon kicsi fehér borsot,
 • 2 evőkanál olajat,

 

ezt összekeverte.

 

6. Következő lépésként közösen lereszeltük a sajtot.

 

Megengedte, hogy mindnyájan kipróbáljuk különleges reszelőjét, mely vákuummal tapad oda arra a sima felületre, amin használni szeretnénk. Az előzőleg felszeletelt trappista egy-egy darabkáját a reszelő tetején levő nyílásba helyeztük. A jobb oldalán található egy kar, melyet az óramutató járásával megegyező irányba hajtottunk, így hoztuk működésbe a szerkezetet.


Miután mindez megvolt, megkóstoltuk Maurizio bolognai tésztáját, melyet meglepetésként előre elkészített nekünk.

 

7. Utána visszatért az ekkorra már megkelt tésztához, amelyet öt egyforma részre osztott.

8. Ezeket egyesével kinyújtotta,

9. megkente a tejfölös – vagy épp paradicsomos – alappal, és ellátta feltéttel.

10. Amíg kelt a tészta, kis fémtálakba elkészítette az ehhez szükséges alapanyagokat – sonka, gomba, kukorica, grillezett csirkemell, lilahagyma – és ezek legkülönfélébb variációival alkotta meg a kész ételeket – még vegán pizzát is mindazok számára, akik a húst nem szeretik.

 

A kimaradt tésztából egy másik igazi olasz jellegzetességet, panzerottit készített

 

Ezeket is kerek formára nyújtotta, megtöltötte sonkával, kukoricával és sok reszelt sajttal, majd félbe hajtotta őket. Egy külön erre a célra idekészített, elektromos sütőben sütötte ki.

 

Miután minden elkészült, már csak a nagyszerű ízélmények átélése és a vidám eszmecsere maradt hátra. Az alkalom végén jóllakottan, kellemes élményekkel megtelt szívvel távoztunk az irodaépületből. A nagy érdeklődésre való tekintettel, egy héttel később október 6-án egy másik csoportnak lehetett része ugyanebben a különleges lehetőségben.


Köszönet Maurizio-nak és a SVOE minden munkatársának, segítőjének, aki bármilyen módon hozzájárult e két szabadidős klub megtartásához!

Taskovics Adél